Düzce Organize Sanayi Bölgesi

Haberler

Yapısal Dönüşüm Çağrısı
Haberler

Yapısal Dönüşüm Çağrısı

Yapısal Dönüşüm Çağrısı kapsamında, 149 ürün ve 29 yenilikçi teknoloji alanındaki projenin desteklenmesi hedefleniyor.

OSBÜK, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile TOBB tarafından Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı Üretimde Yapısal Dönüşüm Çağrısı Tanıtım ve Bilgilendirme Toplantısı düzenlendi. Başvuruların 1 Ağustos’ta son bulacak Yapısal Dönüşüm Çağrısı kapsamında, 149 ürün ve 29 yenilikçi teknoloji alanındaki projenin desteklenmesi hedefleniyor.

Toplantının açılışında konuşan Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı ve TOBB Genel İdare Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, orta yüksek ve yüksek teknolojili sektörlerde ilan edilen 149 ürün ve 29 yenilikçi teknoloji alanındaki projeyi desteklemeyi hedefleyen Üretimde Yapısal Dönüşüm Çağrısı’nın önemine değinerek, Türk sanayisinde niteliksel dönüşümü sağlayacak her türlü çalışmanın destekçisi olduklarını söyledi.

Makine sektörü ve kritik hammaddelerden seçilen ürünlerin Üretimde Yapısal Dönüşüm Çağrısı kapsamında desteklenmesinin çok önemli olduğunu ifade eden Kütükcü, konuşmasında şunları söyledi: “Küresel ekonomiye, tek başına ne petrol, ne gaz, ne de herhangi bir maden ile egemen olabilirsiniz. Küresel ekonomide egemen olmak, ancak mühendislik eksenli ilerleme ile mümkün. Bugün dünya mal ticaretinin sadece yüzde 12’si petrol ve gazdan oluşuyor. Makine, elektrikli makine, elektrik, elektronik ise dünya mal ticaretinin yüzde 27’sini oluşturuyor. ABD, Çin, Almanya gibi büyük ekonomilere baktığınızda, ilk 3 sektör içinden ikisinin mutlaka makine ve elektrik-elektronikten oluştuğunu görüyoruz. Dolayısıyla, ülke olarak, küresel tedarik zincirlerinin yeniden şekillendiği bu dönemde, makine sektörü ile, artık makine ile adeta kardeş haline gelen elektronik ve yazılımla ilgili gelişmeleri yakından takip etmemiz, işletmelerimizi bu noktada daha fazla desteklememiz şart.”

Konuşmasında AB Yeşil Mutabakatına da dikkat çeken Kütükcü, Türk sanayisinin yapısal dönüşüm sürecine iklim değişikliği ve yeşil üretim başlıklarının da eklenmesinin vaktinin geldiğini vurguladı. Kütükcü, “Sanayide yapısal dönüşüme duyduğumuz ihtiyaç artık hepimizce malum. Ancak; teknoloji, dijitalleşme, insan kaynağı gibi pek çok başlığı kapsayan bu dönüşüm sürecine, iklim değişikliği ve yeşil üretim başlıklarını da eklemek zorundayız. Avrupa Birliği, şu anda mevcut üretim kapasitesini yeni düşük karbonlu teknolojilerle yenilemeye çalışıyor. Ve bunu Avrupa Yeşil Mutabakatı ile, hem bir büyüme stratejisi olarak benimsiyor hem de bir takvime bağlıyor. Dolayısıyla ‘ekonomik büyümenin kaynak kullanımından ayrıştırıldığı’ yeni bir ekonomik büyüme modeli hızla gündemimize geliyor. Hem ülkemizin hem de organize sanayi bölgelerimizin yatırım planlarında artık bu yeşil dönüşüm konusunu daha üst sıralara çıkarmamız gerekecek” şeklinde konuştu.

Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında üçüncü çağrının Üretimde Yapısal Dönüşüm olduğunu ifade eden Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdürü Prof. Dr. İlker Murat Ar ise, çağrının 1 Ağustos tarihine kadar devam edeceğini söyledi. Orta-yüksek ve yüksek teknolojili 149 ürün ile 29 yenilikçi teknoloji alanına yönelik projelerin desteklenmesini hedeflediklerini söyleyen Ar, “Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programımızın ülkemiz için önemine yürekten inandığımızı vurgulamak isterim. Bu inançla harekete geçen veya geçmeyi planlayan tüm sanayicilerimizin yanındayız. Çağrımızın başta firmalarımız olmak üzere ülkemize hayırlı sonuçlar doğurmasını temenni ederim” dedi. Ar, düzenlenen toplantı için OSBÜK ve TOBB’a da teşekkür etti.



İletişim Bilgilerimiz