Sanayide niteliksel dönüşüm
Yerli sanayide yeni bir niteliksel dönüşüm hamlesi başlatılması için seferber olunması gerektiğini anlatan Başkan Kütükcü
Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK), Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) iş birliğinde Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı Mobilite Çağrısı Bilgilendirme semineri düzenlendi. Seminerin açılışında konuşan OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, Türk sanayisinin niteliksel bir dönüşüme ihtiyacı olduğunu, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı’nın bu dönüşümü sağlamak için önemli bir fırsat olduğunu vurguladı.
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Fatih Kacır, OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Büyüksimitci, sanayiciler ve iş dünyası temsilcilerinin katılımıyla yapılan seminerde, başvuru süreci başlayan Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı Mobilite Çağrısı ile ilgili bilgiler verildi. Mobilite Çağrısı ile orta-yüksek ve yüksek teknolojili ilgili sektörlerde yer alan 152 ürün ve 5 başlık altında 40 yenilikçi teknoloji alanındaki yatırımların destekleneceği anlatıldı. Yine çıkılan çağrı ile otonom veya yarı-otonom konsept araçlar, sürücü destek ve güvenlik teknolojileri, ileri malzeme teknolojileri, batarya ve enerji yönetim teknolojileri, yeni nesil ileri kablosuz ve mobil teknolojiler gibi alanlarda Türkiye’de yerleşik sermaye şirketlerinin destek ve teşviklere tek pencereden erişimi sağlanacak ve ön başvurular 8 Haziran 2021’e kadar yapılabilecek.
Toplantıda Türk sanayisinin en büyük yapısal probleminin yeterli düzeyde katma değer üretememek olduğunu ifade eden OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, “Bugün, tüm iyileşmelere rağmen imalat sanayimizin teknolojik yapısı maalesef, düşük ve orta-düşük teknolojili ürün üretimine yönelik. İmalat sanayimizde yüksek teknolojili ürünlerin payı sadece yüzde 3.7. Orta-yüksek teknolojili ürünlerin payı ise yüzde 25.4 seviyesinde. Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı ve bu program kapsamındaki mobilite çağrısı ise, sanayide niteliksel yeni bir dönüşüm ivmesi yakalamak için önemli bir fırsat” dedi.
Yerli sanayide yeni bir niteliksel dönüşüm hamlesi başlatılması için seferber olunması gerektiğini anlatan Başkan Kütükcü, “Bu dönüşümü başarmak için birçok sebep var. Üretmek isteyen, yatırım iştahı çok yüksek bir özel sektörümüz var. Kamu zaten bu işi istiyor ve imkanlar çerçevesinde destekliyor. Bu niteliksel dönüşüm hamlesini devlet-özel sektör-üniversiteler ve diğer kurumlarımızla birlikte, iş birliği halinde başarmak zorundayız” şeklinde konuştu.
Konuşmasında Türkiye’nin yeni alanlarına ihtiyacı olduğunu da dile getiren Kütükcü, sözlerini şöyle tamamladı: “Bir yandan mevcut sanayi parsellerimizde yeni yatırımları teşvik ederken, aynı zamanda mevcut sanayi alanlarımıza yenilerini eklemek durumundayız. Bugün Türk sanayisinin, aynı sahada top koşturduğu veya kendisine rakip olarak gördüğü İtalya’da toplam sanayi alanı Türkiye’nin 7 katı. Fransa’nın toplam sanayi alanı Türkiye’den 5 kat, Almanya’nın ise 15 kat daha fazla. Dolayısıyla bizim, 783 bin kilometrekarelik yüzölçümümüz içerisinde sadece binde 4 olan sanayi alanlarımızı planlı bir şekilde artırmamız şart.”
Türkiye’nin en önemli gücünün genç nüfus olduğunu ifade eden Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır da, Türkiye ekonomisinin kaydettiği gelişmeleri anlattı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın çalışmaları ve ekonomi alanında verdiği destekler konusunda bilgiler veren Kacır, “Milli Teknoloji Hamlesi Türkiye’nin sürdürülebilir bir ekonomik kalkınma ivmesini yakalaması, toplumsal refah artışını daha ileri noktalara taşımak aynı zamanda da bu zor coğrafyada tam bağımsızlığımızı güçlü şekilde tahkim etmek için atacağımız adımların bütünü aslında” ifadelerini kullandı.
Ekonomik ve teknolojik tam bağımsızlığın sağlanmasında kritik ürünlerin yerlileştirilmesinin çok önemli olduğunu aktaran Kacır, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı’nın yerli katma değere büyük önem verdiğini söyleyerek şunları kaydetti: “Her bir projede, ne kadarlık yerli katma değer oluştuğuna odaklanıyoruz. Sadece teknoloji seviyesi yüksek ürünlerin üretilmesine değil, bu ürünlerin üretiminde ne kadar yerli katma değer oluşacağına bakıyoruz. Yatırımcılarımızdan da bunu önceliklendirmiş projelere başvuru yapmalarını bekliyoruz. Bu imkânı iyi değerlendirelim, Türkiye’nin önünde pandemi dönemi sonrasında büyük bir fırsat penceresi açılıyor.”
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TOBB ve OSBÜK’ün birlikte hareket ettiğini vurgulayan TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Büyüksimitci, yapılan iş birliklerinin devam etmesi temennisinde bulundu. Pandemi sürecinin yerli üretime olan önemi daha da artırdığını dile getiren Büyüksimitci, “Türkiye açısından stratejik öneme sahip ürünlerin, yerli ve milli imkanlarla üretilmesi ekonomimizin ve özel sektörün sürdürülebilirliği açısından kritik öneme sahip. Bu çerçevede Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız Türkiye’de katma değerli üretimin artırılması amacı doğrultusunda kamu tarafından sağlanan destek ve teşviklerin tek pencereden yönetilerek orta-yüksek ve yüksek teknolojili seviyeli sektörlere yoğunlaştırılmasına yönelik özel bir program olan Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programını başlattı. TOBB olarak hem sektör hem de ürün bazında çağrıların ve desteklerin olduğu hamle programının çok faydalı olduğunu görüyoruz ve önemsiyoruz” dedi.
OSB’ler ve OSB içerisinde yer alan firmaların da katılım sağladığı webinarda konuşmaların ardından Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Program Yönetimi Dairesi Başkanı Hakan Erten, Mobilite Çağrısı Sunumunu gerçekleştirdi. Sunum sonrası katılımcıların soruları cevaplandırıldı.