Sanayicilerin finans sorunları ele alındı
Yirmibeşoğlu, fon krizi nedeniyle bankacılık kesiminin ve sanayicilerin kaynak temininde zorlandığını belirtti.
Sanayicilerin finans sorunlarının ele alındığı panelde konuşan Düzce Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Selim Yirmibeşoğlu, dünya genelinde fon akışlarının yavaşladığına dikkat çekti. Yirmibeşoğlu, fon krizi nedeniyle bankacılık kesiminin ve sanayicilerin kaynak temininde zorlandığını belirtti.
Düzce Organize Sanayi Bölgesi (DOSB), Ticaret ve Sanayi Odası, Teknopark ve Teknoloji Transfer Ofisi katkılarıyla DOSB Sosyal Tesisleri’nde, sanayicilere yönelik ‘Üretim-İnovasyon- Finans’ konulu panel düzenlendi. Düzce OSB’de faaliyet gösteren firmalarının temsilcilerinin katıldığı panele konuşmacı olarak Albaraka Portföy Genel Müdür Yardımcısı Avşar Radi Sungurlu, TAKASBANK eski Genel Müdürü Dr. Emin Çatana, Melek Yatırımcı Ağı Kurucusu Mehmet Buldurgan, Düzce Teknopark Genel Müdürü Dr. Özkan Şahin katıldı. Yaklaşık üç saat süren paneli Düzce protokolü, Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Soner Ilık ve sanayiciler izledi.
Panelin açılış konuşmasını DOSB Yönetim Kurulu Başkanı Selim Yirmibeşoğlu yaptı. Konuşmasında dünya genelinde fon akışlarının yavaşladığına dikkat çeken Yirmibeşoğlu özetle şu görüşlere yer verdi “ Dünyadaki teknolojik değişimler, heyecan verici yenilikler, yeni iş modelleri, Endüstri 4.0 derken, dünyada ülkelerin siyasal ve ekonomik bakımdan değişken, belirsiz, karmaşık ve muğlak bir dönemin içine girdiği gözlemliyoruz. Dünya genelinde yakın zamanlarda yaşanan krizler, gelişmiş ülkelerden gelişmekte olan ülkelere fon akışlarını son iki yılda yavaşlatmaya başlamıştır. Bu durum ülkemiz açısından bankacılık kemsini ve dolayı ile de şirketlerimizi kaynak temini yönünden zorlamaktadır. Talep daralması ile ekonomiyi zorlayan bu durum özellikle hizmet ve imalat sektörünü finans temini açısından oldukça zor duruma sokmuştur. Dünyadaki ve ülkemizdeki bu gelişmeler, toplumumuzu ve şirketlerimizi zorlu bir süreçle karşı karşıya getirmektedir.” Daha sonra kürsüye gelen Düzce TSO Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Şahin de özetle şu görüşleri dile getirdi “ Ülkemizin içinde bulunduğumuz ekonomik zorluklardan ancak katma değeri yüksek olan ürünleri üreterek ve ihraç ederek kurtulabiliriz. Bundan 20 yıl önce Türkiye’nin yüksek katma değerli teknolojik ürünlerinin gayri safi milli hasıladaki payı yüzde2’lerde bulunuyordu. Bugün ise hala bu oran yüzde 2’lerde bulunuyor. Ancak her yıl ortalama yüzde 4-5’ lerde büyüdüğümüz halde ve bu oranın aynı düzeyde kalması bu konuda ciddi bir problemimiz olduğunu gösteriyor. Düzce olarak, çok geniş sanayi ve üretim alanlarımız mevcut değil, bu durum bizi daha fazla katma değerli üretim yapmamız ve ihraç etmemiz gereğini ortaya çıkarıyor. Bu durum ise İnovasyon ve Ar-Ge konusunda gelişebilmek için her türlü enstrümanı kullanmamızı gerektiriyor.” Panelin moderatörlüğünü yapan Dr. Emin Çatana, Türkiye ve uluslararası alanda, finans kaynaklarına değindi. Çatana sanayicilerin finans kaynaklarına ulaşabilmeleri için işbirliği yapmaları gerektiğine değindi ve şu görüşlere yer verdi “ Ekonomi içinde finans/para kaynakları bulunmaktadır. Paranın yok olması mümkün değildir. Çeşitli nedenlerle para saklanıyor, sıkılıyor. Bu durum uzun süreli olmaz. Finans temini için sermaye birleşmesinin yapılması gerekir’. Portföy Genel Müdür Yardımcısı Avşar Radi Sungurlu, Melek Yatırımcı Ağı Kurucusu Mehmet Buldurgan ve Düzce Teknopark Genel Müdürü Dr. Özkan Şahin konuşmalarında kendi alanlarındaki faaliyetlerinden ve gözlemlerinden söz ettiler.
Panel sonrasında, panele katılan davetlilere, DOSB sosyal tesislerinde yemek ikramı yapıldı.