Resmi Gazete'den teşvik çıktı
Adana, Burdur, Düzce, Gaziantep, Karaman, Kırıkkale, Kütahya, Mersin, Samsun, Trabzon, Rize, Uşak ve Zonguldak 3’üncü bölgede yer aldı.
Yatırımcıları ilgilendiren önemli kararlar, bugün Resmi Gazete’de yayımlandı. AR-GE ve çevre yatırımlarına verilen ekstra desteğe, tesislere verilen kâr payı desteğinden yazılım teşvikine kadar birçok kalemi içeriyor.
Resmi Gazete’de yayımlanan karar ışığında, yatırımlarda devlet yatırımlarında birtakım revizyon ve güncellemeler gerçekleşti. Faiz ve kâr payı destek tutarında bölge farkı gözetmeyen karar, AR-GE ve çevre konulu yatırımlara olan desteği 800 bin TL artırarak, oranı 1,8 milyon TL’ye çıkardı. Ayrıca düzenleme ekseninde, yüksek teknoloji üretme hedefli komple tesis yatırımları hariç, kullanılmış makine ve teçhizat ile belediyelerin yapacağı yatırımlar için faiz ve kâr payı desteği uygulanmayacak. Kararla ayrıca, tütün ürünleri imalatı, güneş enerjisinden elektrik üretimi yatırımlarında; modernizasyon niteliğindeki yatırımlar, 240 KW altı kapasitedeki (çatı dahil) yatırımlar ile doğal asfalt, bitüm, petrol bitümü, mineral katran veya zift esaslı bitümlü karışımlar üretimine yönelik yatırımlar teşvik edilmeyecek veya teşviki belirli şartlara bağlı yatırım konuları arasında dahil edildi.
5’inci bölge desteklerinden faydalanacak sektör grupları içerisine yazılım ve bilişim ürünleri üretimi yatırımları da eklendi. Şehirlerarası yük ve yolcu taşımacılığı için özel sektörün yapacağı demiryolu yatırımları ise liste kapsamından çıkarıldı. Çıkarılan yatırımlar arasına atık geri kazanım veya bertaraf tesisi yatırımları da dahil edildi. Ayrıca imalat sanayii için düzenlenen yatırım teşvik belgeleri kapsamındaki yatırım harcamaları da KDV iadesi uygulamasına tabii tutuldu. Harcamaların 1 Ocak 2017 ile 31 Aralık 2021 aralığında bina-inşaat alanında yapılması gerekiyor.
BÖLGELER ARASI TRANSFER
Yatırım teşvik uygulamalarında kentlerin durumu hakkında güncel bilgi veren Cumhurbaşkanlığının 2846 sayılı kararına göre, büyük sanayi yatırımlarının merkezi olan Tekirdağ, önceden 2’nci teşvik bölgesinde yer alırken, son düzenlemeye göre 1’inci teşvik bölgesinde yer aldı. Adana ise 2’nci bölgeden 3’üncü bölgeye transfer oldu. Konya’nın yatırım teşvik uygulamalarında 2. bölge olarak belirlendiği listede, Adıyaman 5’inci bölgeden 6’ncı bölge yatırım teşvik bölgesine kaydırıldı. 4’üncü bölge kenti Aksaray’ın yeni teşvik diliminin 5’inci bölge olarak belirlendiği listenin yer aldığı listede, yatırımcılara yol gösterecek limitler ve dipnotlara da geniş yer verildi.
TEŞVİK BÖLGELERİNDE GÜNCELLEME 1. Bölge; Ankara, Antalya, Bursa, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Muğla ve Tekirdağ’ı, 2. Bölge; Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bolu, Çanakkale (Bozcada ve Gökçeada ilçeleri hariç), Denizli, Edirne, Isparta, Karabük, Kayseri, Kırklareli, Konya, Manisa, Sakarya ve Yalova kentlerini kapsadı. Adana, Burdur, Düzce, Gaziantep, Karaman, Kırıkkale, Kütahya, Mersin, Samsun, Trabzon, Rize, Uşak ve Zonguldak 3’üncü bölgede yer aldı. 4. Bölge; Afyonkarahisar, Aksaray, Amasya, Artvin, Bartın, Çorum, Elazığ, Erzincan, Hatay, Kastamonu, Kırşehir, Malatya, Nevşehir ve Sivas’tan oluştu. Bayburt, Çankırı, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Kahramanmaraş, Kilis, Niğde, Ordu, Osmaniye, Sinop, Tokat, Tunceli ve Yozgat 5’inci bölgeye aitken, 6’ncı bölge yatırımlarını oluşturan iller Adıyaman, Ağrı, Ardahan, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, Iğdır, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Van ile Bozcada ve Gökçeada ilçeleri olarak düzenlendi.