Düzce Organize Sanayi Bölgesi

OSB'ler Hakkında

OSB'lerin Panoraması
OSB'ler Hakkında

OSB'lerin Panoraması

Büyük çoğunluğu Marmara Bölgesi’nde yer alan OSB’lerde toplam 1 milyon 803 bin kişiye istihdam sağlanıyor.

İŞTE OSB'LERİN PANORAMASI

İşsizlik, çarpık kentleşme ve çevre sorunlarına çözüm bulunmasında büyük rol oynayan OSB’lerin sayısı 324’e ulaşırken, 228 faal OSB’de katma değer üretiliyor. Büyük çoğunluğu Marmara Bölgesi’nde yer alan OSB’lerde toplam 1 milyon 803 bin kişiye istihdam sağlanıyor.

Sanayinin planlı büyümesinde kilit rol oynayan organize sanayi bölgeleri (OSB’ler), bünyelerindeki on binlerce firmaya düşük maliyetli üretim ve rekabet üstünlüğü sağlıyor. İşsizliğin azaltılmasında, yatırımların hızlanmasında, üretimin çevreye zarar vermeden gerçekleşmesinde önemli yere sahip OSB ailesine, son dönemde üç yeni OSB katıldı. Balıkesir Ayvalık Gıda ve Gıda İşlemeleri İhtisas, Şanlıurfa Gıda İhtisas ve Mersin Tarsus Tarımsal Ürün İşleme İhtisas OSB’nin de resmiyet kazanmasıyla, Türkiye’deki OSB sayısı 324’e ulaştı. Öte yandan Kütahya Simav OSB, Kocaeli Kandıra Gıda OSB ve Karaman TDİ (Süt) OSB ise kapısına kilit vurdu.

1,8 MİLYON KİŞİLİK İSTİHDAM

Bugün itibariyle sayıları 324’ü bulan OSB’lerin 59’u ihtisas, 265’i karma nitelik taşıyor. Faaliyette olan 228 OSB’de 69 bin 526 firma üretim yapıyor. OSB’lerin 49’u inşaat, 48’i de kamulaştırma aşamasında bulunurken, OSB’lerin toplam büyüklüğü 117 bin 852 hektara ulaşıyor. Bulundukları bölgelerde her biri birer “istihdam kalesi” olan organize sanayilerde, toplam 1 milyon 803 bin kişiye iş olanağı sağlanıyor. OSB’lerin 13’ü tarıma dayalı ihtisas (TDİ), 2’si özel OSB, 8’i ıslah özelliği taşıyor. OSB’lerin 10’u ön arıtma tesisine, 54’ü belediye ile anlaşmalı arıtma tesisine ve 87’si de kendi arıtma tesislerine sahip.

YÜZDE 27’Sİ MARMARA’DA

Bölgelerin coğrafi dağılımına bakıldığında, ağırlığın Marmara Bölgesi’nde olduğu görülüyor. OSB’lerin yüzde 27’si Marmara’da, yüzde 17’si Karadeniz’de, yüzde 16’sı İç Anadolu’da, yüzde 15’i Ege’de, yüzde 9’u Akdeniz’de, yüzde 8’i Güneydoğu Anadolu’da, yüzde 7’si de Doğu Anadolu’da faaliyet gösteriyor. En çok OSB’ye sahip iller sıralamasında ise Bursa 18, Kocaeli 12, İzmir, Tekirdağ ve Ankara 13, Konya ve Afyonkarahisar 9, İstanbul 8 OSB ile başı çekiyor.  İstanbul’daki OSB’lerde 34 bin 926 firma faaliyet gösteriyor ve 388 bin kişiye istihdam sağlanıyor. Alan olarak Türkiye’nin en büyük OSB’si unvanını ise 4 bin 325 hektar ile Gaziantep OSB elinde bulunduruyor. Gaziantep’i 3 bin 67 hektar ile Eskişehir OSB ve 2 bin 300 hektar ile Konya OSB izliyor.

Helin AYGÜN/ Sanayi Gazetesi

 



İletişim Bilgilerimiz