Düzce Organize Sanayi Bölgesi

Haberler

OSBDER Genel Kurulu Yapıldı
Haberler

OSBDER Genel Kurulu Yapıldı

Düzce OSB Yönetim Kurulu Başkanı Selim Yirmibeşoğlu Yönetim Kurulunda yer aldı

Organize Sanayi Bölgeleri Derneği’nin (OSBDER) 7. Olağan Genel Kurulu, İAOSB Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş’ın ev sahipliğinde İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde gerçekleştirildi. Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda Kocaeli Gebze OSB Yönetim Kurulu Başkanı Vahit Yıldırım yeni dönem Yönetim Kurulu Başkanı, İAOSB Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş, Düzce 1. OSB Yönetim Kurulu Başkanı Selim Yirmibeşoğlu, Ankara Anadolu OSB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay, Tekirdağ Çerkezköy OSB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, İstanbul Dudullu OSB Yönetim Kurulu Başkanı Murat Önay, İstanbul Birlik OSB Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Telli Yönetim Kurulu Üyeleri olarak oy birliği ile seçildiler.

 Olağan Genel Kurul’un açılış konuşmasını gerçekleştiren İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş, söz konusu toplantının bir OSB’de düzenlenmesinin, karşılıklı bilgi alış-verişinde bulunmak adına olumlu geri bildirimler sağlayacağına inandığını söyledi. Tüm OSBDER üyesi OSB’lerin Yönetim Kurulu Başkanlarını İAOSB’de ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduklarını dile getiren Uğurtaş, ülkemizde gerileyen sanayi rakamlarından çözüm önerilerine, sanayici üzerindeki haksız yüklerden meslek liselerine verilen destek payının ‘yanlış eller’ tarafından ‘kötüye’ kullanılmasına kadar sanayicilerin yaşadığı ortak sorunlara değindi.

 Türkiye sanayinin gayri safi milli hasıla içerisindeki payının yüzde 25’lerden yüzde 14’lere gerilediğine dikkat çeken Uğurtaş, “Ülkemiz; sanayi olmadan, üretim olmadan ilerleyemez. Sadece hizmet sektörü, turizm ve inşaat sektörü ile ülke ekonomisinin istenilen seviyeye ulaşması mümkün değildir. Bizler, sanayi birliklerinin kurulması gerektiğini düşünüyoruz. Sadece sanayicileri temsil eden bir birliğe ihtiyacımız var. Biz sesimizi yükseltmedikçe, sanayimizin istenilen noktaya gelmesi, Türkiye’nin 2023 yılı hedefini tutturması, 500 milyar dolarlık ihracatı yakalaması nasıl gerçekleşir, bunu sorgulamak lazım” diye konuştu.

 Sanayicilerin rekabette zorlandığı bir süreçte olmasına rağmen gereksiz birçok mali yükümlülüğe maruz kaldıklarına dikkat çeken Uğurtaş, kendi çabasıyla ayakları üzerinde durmaya çalışan sanayicilerin ‘birlikte hareket ederek’ seslerini duyurabileceklerine dikkat çekti. Uğurtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

 “Sanayici; TRT payı, çöp, emlak, çevre, temizlik, aydınlatma vergisi gibi kendi yaptığı işlerin de vergisini devlete ödüyor. Genel bütçeden kimsenin bütçesine 5 kuruş girmiyor, yaptığımız her şeyi sanayicinin kaynaklarıyla yapıyoruz. ‘Uzun vadede OSB’ler nasıl ayakta kalabilir’, bu sorunun yanıtının bulunması lazım. Sanayiciden alınan ücret personel giderlerini zor karşılıyor. Ar-ge/ inovasyon, teknopark, kişisel ve mesleki gelişim, meslek lisesi diyoruz ama unutmamak lazım ki tüm bunlar kaynakla yapılır. Biz dernek olarak bu kaynaklara ulaşmak konusunda siyasetçilerle görüşmeli, sorunumuza çözüm bulmalarını sağlamalıyız. Ayrıca, OSB’lerin yapılaşmalarına yönelik belirlenen TAKS-KAKS rakamları konusunda talebimiz oldu. Arsalar çok pahalı, sanayicinin kaynağı yok. Parsele para yatırıyor, işletmeye bir şey kalmıyor. Hep birlikte bu konuda çalışmalıyız yoksa bir süre sonra duvara çarparız. Bir de son süreçte bazı OSB’ler tarafından yanlış yerlere çekilen OSB’lerde meslek lisesi yapılaşması durumu gündemde. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), OSB’lerde kurulan meslek liselerine, öğrenci başına 3 bin 500 ile 5 bin TL arasında kaynak veriyor. Bu süreçte bazı özel eğitim kurumları ortaya çıktı. ‘Bize yer verin, okulu yapalım bir şey istemiyoruz’ diyorlar. Yaptığımız okul, 22-23 milyon TL’ye ye mal oluyor. Öğrencilerimizin tüm ihtiyaçlarını biz karşılıyoruz. Öğrenci başına düşen yıllık maliyet 8 bin TL civarında. Dolayısıyla öğrenci başına devletin verdiği dışında ortalama 4 bin TL katkıda bulunuyoruz. Özel eğitim kurumları, yalnızca devletin verdiği desteği alarak nasıl hem eğitim verip hem de nemalanacak? Tek çözüm görünüyor o da eğitim seviyesinden feragat edecekler. Bakanlığın bunca mücadelesi ne için? Söz konusu yardım, birkaç özel eğitim kurumuna gitsin diye verilmiyor. Buna şiddetle itirazım var. Sizler de eğer eğitim sevdalısıysanız, eğitime önem verip sanayicilerin nitelikli eleman sıkıntısını gidermek istiyorsanız buna izin vermeyin.”

 Birlikten kuvvet doğar

 OSBDER Yönetim Kurulu Başkanı Vahit Yıldırım da OSBDER’in yaşadığı sorunlara ve imza attığı çalışmalara değinerek, tüm üyelerin inisiyatif alarak ortak sorunlar hakkında birlikte hareket etmeleri gerektiğini söyledi. OSBDER’in son 1 yıl içerisinde imza attığı en önemli gelişmeyi DEİK’e bağlanmak olarak açıklayan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

 “DEİK’in yeni oluşumundan sonra yoğun bir süreç geçirdik. Başbakanın ve bakanların seyahatlerinde derneğimizi temsil etme, diğer derneklere OSBDER’i tanıtma imkanı bulduk. Hükümetin derneğimizi direkt muhatap alması güzel bir gelişmeydi. 7 önemli kuruluşla üyelerimizin hem ekonomik hem de sosyal menfaatlerine yönelik işbirliği protokolü imzaladık. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızla ilgili çalışmalar yaptık. Sorunlar ve mevzuat değişiklikleri konusunda görüşmeler yaptık. Derneğimizin güçlenmesi için, üye arkadaşlarımızın inisiyatif alması gerekir. OSB Yönetim Kurulu Başkanları bireysel olarak sadece 1’dir. Birlikten kuvvet doğduğunu unutmayalım. Yeni Dönem Yönetim Kurulumuzu tebrik ediyorum.”

 Gücümüzün farkına varmalıyız

 Anadolu OSB Yönetim Kurulu Başkanı ve geçmiş dönem OSBDER Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay da OSBDER’in OSB’lere yönelik sorunlara ve çözüm önerilerine ‘ön ayak’ olmak için kurulduğunun altını çizerek, bu durumun kendilerini muhalif bir yapı gibi gösterdiğini söyledi. OSB’lerin menfaatlerini korumak amacıyla yola çıktıklarının altını çizen Tuncay, Türk sanayinin son dönemlerde yaşadığı sıkıntıya dikkat çekti. 2002-2013 yılları arasında Türkiye’de yükselmeyen tek şeyin dolar olduğunu vurgulayan Tuncay, sözlerini şöyle sürdürdü:

 “Dolar 2002’de 1,650 TL iken, 2013’te 1,780 TL olmuş. Cebinde doları olan dünyanın her yerinden sabit fiyatla mal alır, üreten kesim ise bir müddet sonra iş yapamaz hale geldi. Maden, turizm, tekstil ve sağlık turizmi dışında tüm sektörlerde ithalatçı konuma geldik.  Yani ihracattan çok ithalatımız var. Türkiye sanayinin yüzde 99,6’sı küçük ölçekli işletmelerden oluşuyor. Dolayısıyla Türkiye’deki üretimin ve sanayinin sahibi OSB’lerdir. Onlar da kendi güçlerinin farkında değiller ve örgütlü değiller.”

 Yönetim Kurulu Asil Üyeleri:

 Vahit Yıldırım (Kocaeli Gebze OSB)

Hilmi Uğurtaş (İAOSB)

Hüseyin Kutsi Tuncay, (Ankara Anadolu OSB)

Eyüp Sözdinler, (Tekirdağ Çerkezköy OSB)

Murat Önay (İstanbul Dudullu OSB)

Şenol Temli (İstanbul Birlik OSB)

Semih Yirmibeşoğlu (Düzce 1. OSB)

 Denetleme Kurulu Asil Üyeleri

 Mustafa Kösemusul (Sakarya 1. OSB)

Erol Ünal (Ankara Polatlı OSB)

Osman Erkan (Gebze Plastikçiler OSB)

 Onur Kurulu Asil Üyeleri

 Yücel Güngör

Ömer Sarıoğlu

İsmet Çalışkan

Bülent Bozdoğan

Çetin Kaya

Niyazi Aktaş



İletişim Bilgilerimiz