Mesleki ve Teknik Eğitim İş Birliği Protokolü İmzalandı
Birçok faydaları bulunuyor
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında “Mesleki ve Teknik Eğitim İşbirliği Protokolü” imzalandı. Sanayinin ihtiyaç duyduğu insan kaynağının yetiştirilmesine ve insan kaynağının niteliğinin artırılmasına katkıda bulunmayı hedefleyen protokol kapsamında, OSB’lerde “OSB MEM İrtibat Büroları” oluşturulacak. Böylece eşleştirilen mesleki ve teknik anadolu liseleri ve mesleki eğitim merkezleri ile OSB arasında koordinasyon da sağlanmış olacak.
Protokol imza töreninde organize sanayi bölgelerinde istihdam ve nitelikli insan kaynağı konusuna değinen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Şu an için 2,2 milyon vatandaşımıza doğrudan ekmek kapısı olan OSB’lerdeki istihdamın 2023 yılı sonuna kadar 2,5 milyona ulaşmasını öngörüyoruz. Bu bağlamda sanayicinin ihtiyaç duyduğu yetkinlikteki insan kaynağının yetiştirilmesi ülkemiz için büyük bir önem arz ediyor” dedi.
Genç işsizlik mesleki eğitimle azaltılacak
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ise istihdam garantili eğitim verilmeye başlandığına dikkati çekerek, “Şu anda mesleki eğitim merkezlerinde 160 bin öğrencimiz var. İstanbul’daki bu protokolle 25 bin öğrencimizi daha dâhil edeceğiz. Öğrencimiz derken sadece ortaöğretim çağındakilerden bahsetmiyorum. Mesleki eğitim merkezlerinin bir güzelliği de sadece ortaokul mezunu olmak yeterli, yaş sınırlaması yok. Türkiye’de genç işsizliği azaltmak için en iyi enstrümanlarından bir tanesi de mesleki eğitim merkezleridir” diye konuştu.
Protokolün imzalarını atan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, ayrıca protokole katkılarından dolayı Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK)’na teşekkür etti.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan “Mesleki ve Teknik Eğitim İşbirliği Protokolü” kapsamında gerçekleştirilecek faaliyetler şu şekilde:
1- Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Müdürlüğü bünyesinde “OSB Mesleki Eğitim Merkezi” irtibat bürosu kurulması,
2- OSB’lerde mesleki eğitim merkezi programı (MEMP) uygulamalarının yaygınlaştırılması ile işletmelerde çalışanların eğitim-öğretime katılımların artırılması,
3- OSB’lerde çalışanların kalfalık, ustalık ve usta öğreticilik sınav ve belgelendirme faaliyetlerinin tanıtımı ve katılımların artırılması,
4- Protokol kapsamındaki okullarda görevli yönetici ve öğretmenler ile OSB yöneticilerine yönelik hizmet içi eğitim/işbaşında eğitim/uzaktan eğitim düzenlenmesi,
5- Okul atölye ve laboratuvarlarının yeni teknolojilere dayalı olarak donatılması/desteklenmesi ve temrinlik malzeme desteği sağlanması,
6- Mezun öğrencilerin istihdamına katkı sağlaması,
7- Öğretim programlarının ve eğitim materyallerinin güncellenmesi,
8- Mesleki ve teknik eğitime yönelik etkinlikler (kariyer günü, rehberlik, yarışma, gezi vb.) ve farkındalık günleri düzenlenmesidir.