Kadın hakları uygarlığın simgesidir
Düzce 1. Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Selim Yirmibeşoğlu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle yayınladığı mesajda ‘Kadın haklarının uygarlığın bir simgesi’ olmasına dikkat çekti.
Yirmibeşoğlu mesajında ‘Kadınların, yeniden üretici çalışmalarına değer verilmeli, desteklenmeli ve bunları kolektif sorumluluk haline getirmek için sosyal yatırımlar yapılmalı’ dedi.
Kadının toplumda önemli bir denge rolü üstlendiğine değinen 1. OSB Yönetim Kurulu Başkanı Selim Yirmibeşoğlu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle yayınladığı mesajında şu görüşlere yer verdi:
“ Kadın, aile ve toplum arasında bir köprü görevini görür. Kadının toplumlarda yerine getirdiği görevleri itibariyle, sosyal sistemin işleyişine katkısı büyüktür. Atatürk’ ün bu konuya ilişkin yaklaşımı dikkate değerdir. “Daha esenlikle, daha dürüst olarak yürüteceğimiz yol vardır. Bu yol, Türk kadınını çalışmamıza ortak yapmak, ilmi, ahlaki, sosyal, ekonomik yaşamda erkeğin ortağı, arkadaşı, yardımcısı ve destekleyicisi yapmak yoludur.” 1923 yılında İzmir’ de yaptığı konuşmada “Şuna inanmak lazımdır ki, dünya üzerinde gördüğünüz her şey kadının eseridir” diyen Atatürk, her toplumun iki cinsten oluştuğunu, cinslerden yalnız birinin yüzyılımızın gerektirdiklerini elde etmesiyle yetinilmesini o toplumu yarı yarıya zayıflattığını vurgulamıştır.
Kadın hakları, kadınların erkeklerle eşit olarak sahip olmuş olduğu sosyo ekonomik, siyasi ve yasal hakların tümüne verilen isimdir. Kadınların erkekler ile eşit olarak toplum içinde yerlerini almaları bir uygarlık aşamasıdır.
Kadınların üretim hayatı içinde yer almaları insanlık tarihi kadar eski bir olgu olmasına karşın ücret karşılığı çalışmaya başlaması 19. yüzyılda sanayi devrimi ile birlikte yeni ve ucuz işgücüne ihtiyaç duyulmasıyla başlamıştır. Bugün gelişmiş ülkelerde kadının çalışma yaşamına katılımı yüzde 45-50'ye kadar çıkmıştır. Türkiye'de ise bu oran yüzde 30'dur ve oran yukarılara doğru yükselmektedir.
Günümüzde, kadının çalışma yaşamındaki durumunu ve kadınlara yönelik ayrımcılığın etkilerini, ulusal ve küresel ekonomik yeniden yapılanma programlarından, küreselleşmeden ve uluslararası finans kurumlarının politikalarından bağımsız olarak değerlendirmek mümkün değildir.
Kadınların, yeniden üretici çalışmalarına değer verilmeli, desteklenmeli ve bunları kolektif sorumluluk haline getirmek için sosyal yatırımlar yapılmalıdır.”