Kadın Girişimcilerden Kanser Farkındalık Semineri
Düzce İl Kadın Girişimciler Kurulu
Düzce Ticaret ve Sanayi Odası koordinatörlüğünde faaliyetlerini sürdüren TOBB Düzce İl Kadın Girişimciler Kurulu, 1-7 Nisan Kanser Haftası etkinlikleri kapsamında konusunda uzman bilim insanlarının katılımlarıyla "Farkındalık Demek, Kanserle Mücadeleyi Kazanmak Demektir" konulu panel düzenledi.
Düzenlenen panele; Düzce TSO Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Şahin, Meclis Başkanı Ahmet Dertli, Düzce Valisi Dr. Zülkif Dağlı'nın eşi Nurgül Dağlı, TOBB Düzce İl Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Aslıhan Akbal Tüysüz ve kurul üyeleri, Bolu İl KGK Başkanı Emine Yüce ve Kurul Üyeleri ile çok sayıda davetli katıldı. Panelde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Zeki Sayman, Genel Cerrah Op. Dr. Oytun Saffet Kahyaoğlu, Diyetisyen Mete Han Üner ve Psikoterapist-Aile Danışmanı Hülya Cengiz konuşmacı olarak yer aldılar.
Toplantının açılış konuşmasını Düzce TSO Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Şahin yaptı. Şahin konuşmasında; " Değerli katılımcılar, TOBB Kadın Girişimciler Kurulumuzun bu önemli etkinliğine katılımınızdan dolayı teşekkür ediyorum. Kadın Girişimcilerimiz TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu'nun özel önem verdiği konuların başında geliyor. Dolayısıyla biz odaların da en önemli çalışma alanlarımızdan biri durumunda.
Geçtiğimiz günlerde yapılan seçimler sonucunda göreve gelen arkadaşlarımızı her konuda destekliyor, kendilerinin yönetimde yer almalarını talep ediyorum. Dünyada artık her şey projeye bağlı. Kadınlarımızdan projeler üretmelerini bekliyorum. Kadınlarımızı, gençlerimizi ve iş insanlarını eğitecek, kendilerini geliştirmelerinde katkı sağlayacak projeler. Kadınlarımıza güvenimiz tam. Bu dönemde ve bundan sonra kadınlarımızın üretecekleri her projede kendileriyle olacağız. Odamızda faaliyet gösteren komisyonlarımıza da kadınlarımızdan birer temsilci alacağız. Bu sayede hem odayla temasları yüksek olacak hem de kurullarıyla ilgili geliştirecekleri projelerde komisyonlarımız kendilerine ışık tutacak.
Bugünkü konumuz olan "Farkındalık Demek, Kanserle Mücadeleyi Kazanmak Demektir" konusunu da önemsiyorum. Bu ve benzeri farkındalık eğitimlerinin kadınlarımızın ufkunu açmakta faydalı olacağına inanıyorum. Bu vesileyle programın hazırlanmasında emeği geçen başta Kadın Girişimciler Kurulu Başkanımız Aslıhan Akbal Tüysüz olmak üzere tüm kurul üyelerimize teşekkür ediyorum. Panelist olarak burada hazır bulunan hocalarımıza da gönülden teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.
Tuncay Şahin'in ardından kürsüye çıkan TOBB Düzce İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aslıhan Akbal Tüysüz, " Ülkemiz nüfusunun yarısını biz kadınlar oluşturuyoruz. Nüfusun ana kaynağı olduğumuz gibi, yaşama dair sahip olduğumuz her şeyin üzerinde en çok emeği olanlar da yine biz kadınlarız.
Daha güçlü bir Türkiye olmanın yolu mevcut insan kaynaklarımızı kadın – erkek ayırmadan en iyi şekilde değerlendirmekten geçmektedir. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün şu sorusunu sormalıyız kendimize; ‘İnsan topluluğu kadın ve erkek denilen iki cins insandan oluşur. Mümkün müdür bu yapının bir parçasını ilerletelim, ötekini ihmal edelim de yapının bütünü ilerleyebilsin? Mümkün müdür ki bir cismin yarısı toprağa bağlı kaldıkça, öteki yarısı göklere yükselebilsin?
Atamızın yıllar önce belirttiği gibi, kesinlikle mümkün değildir. O halde kadınlar için yapılacak çalışmalar için artık kaybedilecek zaman yoktur. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, ülkemizde kadınlar ve erkekler ekonomiye eşit katılabilse kişi başına düşen Gayri Safi Milli Hasılamız, bugünkünden %30 daha büyük olacaktır. Kadın emeğinin yaratacağı iş ve istihdam gücü; düşündüğümüzden çok daha hızlı bir toplumsal değişim ve dönüşümün öncüsü olacaktır. Bu yönü ile kadın girişimciliği kadın istihdamını arttırmada önemli bir kaynaktır. Girişimcilik ticari bir eylemdir. Girişimcilik için sabırlı ve istikrarlı olmak, fikrinin arkasında durabilmek, dirençli olmak çok önemlidir. En büyük korku olan yaşam standardımı kaybederim düşüncesi, kadınları yıllarca sevmedikleri işlerde çalışmaya zorlamaktadır. Oysa her kadın yeteneklerini, tecrübelerini, sahip olduğu potansiyelini özgür bir ortamda kullanabilmenin ancak kendi girişimciliği ile mümkün olabileceğini düşünerek yola çıkmalıdır.
Görüyor ve biliyoruz ki, kadın toplumun kutup yıldızıdır. Kadın üretiyorsa toplum üretken, kadın cesursa toplum cesur, kadın mutlu ise toplum mutludur. Bu şekilde bakıldığında görülüyor ki iş hayatındaki kadınların sayısı arttıkça işleyişteki sistematik ve düzen, diyalogdaki düzey artıyor, yani iş dünyasına kadın eli değdiği belli oluyor. Düzce TOBB Kadın Girişimciler Kurulu olarak amacımız, fikri olup cesareti olmayan kadınlara cesaret, cesareti olup süreci bilmeyenlere kılavuz, her ikisine de sahip olup maddi kaynağı olmayanlara, kaynak kapılarını birlikte çalan, zorlayan destek ekip olabilmektir.
Bu çerçevede kurul olarak;
• Kadınlara kişisel gelişim yollarını öğretecek eğitimler vermek
• Kariyer hedeflerine ulaşmalarını sağlamak ve iş yaşamındaki yeniliklerden haberdar olmalarını sağlamak adına çeşitli etkinlikler düzenlemek
• Oluşturmayı hedeflediğimiz mentörlük sistemi ile kadın girişimcileri iş hayatında başarılı olmanın yollarını öğretmek ve destek olmak
için çalışmalarımıza başladık.
Bu bağlamda iş fikri olan her kadını gelip bizlerle projelerini paylaşmaya davet ediyoruz. Bizler Düzce için Düzceli kadınlar için buradayız. Sizlerle ilk buluşmamızı bugün yapmamız bilinçli bir tercih, her şeyin başı sağlık sözünden yola çıkarak, Kanser Haftası etkinliğimiz ile bir araya gelmiş bulunmaktayız.
Günümüzün en önemli sağlık sorunlarından olan kansere dikkat çekmek istedik. Kanser ile mücadeleye yönelik ilginin ve farkındalığın canlı tutulmasını amaçladık. Toplumumuzda bulunan yaygın kanaatin aksine, kanser erken teşhis edildiğinde, iyileşme şansı yüksek olan bir hastalıktır. Çocukken karanlıktan korktuğumuzda gözlerimizi daha da sımsıkı kapatarak korkularımızdan uzaklaştığımızı zanneder, kendi karanlığımıza hapsolurduk. Sanıyorum ki, kanser ile ilgili olarak yaptığımızda aynı içgüdüsel davranış. Fakat maalesef karanlıktan kaçtığımız gibi kanserden kaçamıyoruz. Kaldı ki bu şekilde erken teşhis ve tanı şansımızı da kaybediyoruz.
Bilmeliyiz ki Dünya da her yıl 14 milyon kişinin yakalandığı kanser, yaş, din, dil, ırk, cinsiyet ayrımı yapmaksızın tüm insanları etkilemektedir. Bir gün bizim de kapımızı çalabileceği ihtimalini gözeterek Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi KETEM de doktorlarımızın önerdiği rutinlerde gerekli kontrollerimizi aksatmadan sürdürmeliyiz. Kurulumuza kuruluşumuzun ilk gününden itibaren emek veren tüm başkan ve üyelerine, ayrıca çalışma süreci boyunca bizleri sürekli destekleyeceğini ve bizlerden beklentisinin yüksek olduğunu belirterek çalışma azmimizi pekiştiren Düzce Ticaret Odası Başkanımız Sayın Tuncay Şahin beye ve yönetimine sizlerin huzurunda teşekkürlerimizi sunuyoruz" şeklinde konuştu.
Yoğun katılımın olduğu panelde sırasıyla kürsüye çıkan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Zeki Sayman, Genel Cerrah Op. Dr. Oytun Saffet Kahyaoğlu, Diyetisyen Mete Han Üner ve Psikoterapist-Aile Danışmanı Hülya Cengiz, Kanser türleri, kanserin belirtileri, teşhis ve tedavi yöntemleri, kanser psikolojisi ve kanser beslenmesi hakkında katılımcılara bilgiler aktardı.
Programa görevli olarak İstanbul'da bulunması dolayısıyla katılamayan Ak Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, katılımcılara teşekkürlerini belirten bir mesaj yolladı.
Panelin son kısmında Düzce TSO Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Şahin, Meclis Başkanı Ahmet Dertli, TOBB KGK Başkanı Aslıhan Akbal Tüysüz, Bolu KGK Başkanı Emine Yüce, panelistlere çiçek ve cezve takdiminde bulundular.