Düzce Organize Sanayi Bölgesi

Haberler

İmar barışı detayları tartışıldı
Haberler

İmar barışı detayları tartışıldı

OSBÜK Bölge Müdürleri İmar Komisyonu Başkanı Erdem Düzel, uygulama esasları belirlenen “imar barışı”nda OSB’lerin yaklaşımını ve sanayicilerin dikkat etmesi gereken hususları anlattı.

Kısa bir süre önce Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerinin katımı ve 50 aşkın OSB yetkilisinin iştiraki ile gerçekleştirilen toplantıda imar barışının masaya yatırıldığı aktaran Erdem Düzel, çalışmanın oldukça verimli geçtiğini belirterek, bir yol haritası belirlediklerini söyledi.

 

SORU İŞARETLERİ GİDERİLDİ

OSB yöneticileri ve temsilcileri olarak uygulama esasları ile ilgili muğlak olan ve kafalarına takılan konuları Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Daire Başkanı Metin Demirtürk, İmar Şube Müdürü Esra Oğuz, Ruhsatlar Şube Müdürü Asuman Cömert, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Daire Başkanı Umut Naci Baykan ve İstanbul Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Refik Gündoğar’a aktardıkları ifade eden Düzel, “Kanunun, uygulama esaslarını detaylıca analiz ettik. Karşılıklı istişareler gerçekleştirdik. OSB’lerimize ve sanayicilerimize rehber olacak bir yol haritası belirledik” dedi.

 

 

TEKNİK DESTEK ŞART

Düzel, başvuruların bireysel yapıldığını hatırlatarak sözlerine başlarken, imar barışından yararlanmak isteyen sanayicilerin teknik destek almalarının daha sağlıklı olacağını kaydetti. “Mutlaka teknik ekiplerden destek alınmalı” diyen Düzel, “Arsanın konumu ve büyüklüğü tespit ettirilmeli, iskânlı ve kaçak alan belirlenmeli. Bu da yeterli değil; teknik ekip tarafından çıkarılan sonuçların OSB’lere götürülerek teyit ettirilmesi gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu. Düzel şöyle devam etti:

 

DÜZELTME ŞANSI YOK

“Yasa gereği sanayicilerimiz yardım almak zorunda değil. OSB’lere de sormak zorunda değil. e-devlet üzerinden işlemelerini gerçekleştirebiliyor. Ancak burada dikkat edilmesi gereken önemli bir husus var; oldu ya yanlış beyanda bulunuldu. Bugün itibariyle düzeltme şansı yok. Onun için teknik destek alınmasını ve OSB’de de teyit ettirilmesini öneriyoruz. Öte yandan yanlış beyanın düzeltilmesine imkân sağlanmasını gerektiğini düşünüyoruz. Bunu Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın yetkililerine aktardık.”

 

TEKNİK EKİPLER EĞİTİLİYOR

Erdem Düzel, imar barışından faydalanacak OSB sanayicileri için harekete geçtiklerini ifade ederek, “OSB’ler olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın il müdürlükleri ile irtibata geçtik. OSB’lerimizin teknik ekiplerini eğitiyoruz. Eğitimlerin tamamlanmasının ardından sanayicilerimize yönelik bilgilendirme toplantıları düzenleyeceğiz. Bakanlık yetkililerin aktarımlarını sanayicilerimize ileteceğiz. Gerekli yardım ve destekleri sağlayacağız” bilgisini verdi.

 

OSB’LERDEKİ SIKINTI SEKTÖREL DEĞİŞİKLİKLER

OSB’lerdeki kaçak yapılaşma oranının çok düşük olduğuna dikkat çeken Düzel, “OSB’lerimiz çok disiplinli yerler. Sadece yapının ruhsatı değil,  kullanma izin belgesi, itfaiye raporları, çevre izni raporları, iş güvenliği raporları olarak çok düzenli yerler. Türkiye’nin ortalamasının üstünde değil, çok çok üstünde. OSB’lerdeki sıkıntı daha çok sektörel değişikliklerden kaynaklı. Sektör değiştikçe ihtiyaç da değişmiş. 30 metrelik makine 50’ye çıkınca ana binaya eklentiler yapılmış. Onların kayıt altında alınması lazım” dedi.

 

İKİ ÖNEMLİ NOKTA VAR

“Kaçak yapıların kayıt altına alınması OSB’lerde riske sebebiyet vermez mi?” sorusuna da cevap veren Erdem Düzel, “Bu konuyla ilgili “imar barışında” iki önemli kural var. Bir; herhangi bir deprem, afet, yangın olursa, bunun güvenliği yapı-kayıt belgesi alana yani mal sahibine aittir. Bununla alakalı taahhütname alınıyor. İki; sanayici yapı kayıt belgesi alsa dahi bakanlık afet riski oluşturacak yapıları yıkabiliyor. Yani bu yetkiyi kendisinde tutuyor. Yapı kayıt belgesi almak şu ana kadar iskân almamış, kanunlarla barışmamış, usulsüz bir şekilde altyapı elektrik, gaz kullananlara barış getiriyor” şeklinde konuştu. 

 

30’U AŞKIN OSB KATILDI

İmar barışı ile ilgili OSB temsilcilerine yönelik bilgilendirme toplantısı düzenleyen OSBÜK, uygulama esaslarını mercek altına aldı.

OSB’ler arasında iş birliğini tesis eden, çeşitli sorunlarını çözüme kavuşturan Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK), kısa süre önce yayımlanarak yürürlüğe giren “imar barışı”nı masaya yatırdı. İstanbul Deri OSB’nin ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya, Türkiye’nin farklı bölgelerinde kurulu bulunan 30’a aşkın OSB’den 50’nin üzerinde yönetici ve çalışan katıldı. OSBÜK Genel Sekreteri Serkan Ata’nın da katıldığı, OSB İmar Komisyonu Başkanı Erdem Düzel’in moderatörlüğünde gerçekleşen toplantıda, açılış konuşmasını OSBÜK Yönetim Kurulu Üyesi, İstanbul Deri OSB Müteşebbis Heyet Başkan Yardımcısı Ömer Ünsal gerçekleştirdi.  Ünsal, imar barışının yorumlanması ve uygulanmasında sanayicilere pozitif ayrımcılık talep etti.

MADDELER TEK TEK İNCELENDİ

Konuşmaların ardından imar barışı ile ilgili madde ve uygulama esasları tek tek analiz edildi. Aralarında Tuzla OSB Müdürü Çağlar Kahraman, Düzce OSB Müdürü Aylin Özdemir, Demirtaş OSB Müdürü Serhat Şengül, Adana OSB Müdürü Mustafa Keskin, Antalya OSB Müdürü İlhan Metin, İstanbul Anadolu Yakası OSB Müdürü Ayla Dev, Bursa OSB Müdürü Türker Ertürk,  Samsun OSB Müdürü Hakan Tütüncüoğlu, Gebze OSB Müdürü Nil Sönmez’in de bulunduğu isimler imar barışı ile ilgili görüş ve düşüncelerini açıkladı.



İletişim Bilgilerimiz