İmar affı ve osb uygulamaları
Türkiye’de sanayileşmeyi bir plana oturtmak ve çarpık kentleşmeyi önlemek amacıyla 1960’lı yılların başından beri hayata geçirilen OSB modelinin, yeni yürürlüğe giren torba kanunla değişime uğrayabileceği belirtiliyor.
Mevcut durumda yer yer karşılaşılan sanayideki çarpık yapılaşmanın, düzenleme ile resmiyet kazanacağı dile getirilerek, bunun OSB’lerin planlı yapılaşmasına zarar verip vermeyeceği merak ediliyor.
İmar barışını da içeren Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun, yürürlüğe girdi. Buna göre, ruhsatı olmayan konutlara ve ticarethanelere, kayıt bedeli karşılığı ruhsat verilecek. İmar affının OSB’leri, sanayi bölgelerini ve küçük sanayi sitelerini de kapsaması nedeniyle, planlı sanayileşme hedefinin sekteye uğrayacağı, OSB’lerin de bundan payını alacağı yorumları yapılıyor.
SANAYİCİLER DE BAŞVURACAK
Kanun ile 3194 sayılı İmar Kanunu’na eklenen Geçici 16. Madde; sanayi camiasında bazı kesimlerce memnuniyetle karşılanırken, bazı sanayicilerce de eleştirildi. Ruhsatsız yapıların kayıt altına alınması ve imar barışının sağlanması amacıyla, 31 Aralık 2018 tarihine kadar kayıt bedelinin ödenmesi halinde Yapı Kayıt Belgesi verilebileceğine dair düzenleme, “OSB’lerde çarpık yapılaşmaya yol açar mı” sorusunu gündeme getirdi. İmar barışından sadece İstanbul ve Çanakkale’nin belirli alanları muaf tutuldu.
Düzenleme kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ruhsatlar karşılığında toplam 55-60 milyar liralık kayıt bedeli elde edeceği tahmin ediliyor. Bunun yaklaşık 1 milyar lirasının da sanayicilerden gelmesi bekleniyor.
RESMİYET KAZANDI
Bazı Sanayiciler, kanundaki geçici 16. maddenin, OSB’lerin yapısını bozacağını ve kaçak yapılara ruhsat verilmesine yol açacağını dile getirirken, “OSB’ler, Türkiye’nin planlı sanayi üsleridir. Bu madde, OSB’lerdeki nizamı bozarak kaçak yapılaşmaya resmiyet kazandıracak. Planlı sanayi bölgeleri olan OSB’lerde plansız yapılaşmalar sıkıntıya sebep olabilir” mesajını verdiler.
RUHSAT ALABİLECEKLER
Geçici 16. maddeye göre, yapının bulunduğu arsanın 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu’na göre belirlenen emlak vergi değeri ile yapının Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirlenen yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden konutlarda yüzde 3, ticari kullanımlarda yüzde 5 oranında alınacak kayıt bedeli, başvuru sahibi tarafından merkez muhasebe birimi hesabına yatırılacak. 6306 sayılı Kanun kapsamında kullanılmak üzere kaydedilen gelirler karşılığı Bakanlık bütçesine ödenek eklemeye Maliye Bakanı yetkili olacak. Bu ödenek, dönüşüm projeleri özel hesabına aktarılarak kullanılacak. Kayıt bedeline ilişkin oranı 2 katına kadar artırmaya, yarısına kadar azaltmaya, yapının niteliğine ve bölgelere göre kademelendirmeye, ayrıca başvuru ve ödeme süresini bir yıla kadar uzatmaya Bakanlar Kurulu yetkili olacak.