COVİD-19 portalı açıldı
Bugün itibarıyla çağrıya çıkıyoruz. 2 Nisan’a kadar açık olacak bu çağrılar
Koronavirüse karşı kullanılacak ürün, ekipman, AR-GE projesi geliştiren girişimciler, yeni açıklanan TÜBİTAK destek programından yararlanabilecek. TÜBİTAK COVID-19 Portalı da devreye alındı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, koronavirüs (COVİD-19) ile mücadele kapsamında girişimcilerin ve bilim insanlarının geliştireceği projelerin bir an önce hayata geçirilmesi için hızlı bir destek programı hazırladıklarını belirterek, “Bugün itibarıyla çağrıya çıkıyoruz. 2 Nisan’a kadar açık olacak bu çağrılar, maksimum bir hafta içinde değerlendirilecek ve sonuçlandırılacak” dedi. Bakan Varank, COVİD-19 ile mücadele kapsamında yürütülen çalışmalar ve firmalara sağladıkları kolaylıklar hakkında bilgi verdi.
EKİPMAN, ÜRÜN, PROJE
Bu çerçevede yeni bir destekten bahseden Varank, şöyle devam etti: “COVID-19’un teşhis ve tedavisinde kullanılacak ürünlere, ortam koşullarının iyileştirilmesine yönelik ekipmanlara, hastalığın önlenmesinde etkili koruyucu ürünleri geliştiren AR-GE projelerine, salgının doğrudan veya dolaylı sonuçlarına etki edebilecek bilişim uygulamalarına hızlıca destek vereceğiz. Bu alanlarda çalışanlar, TÜBİTAK’ın bu yeni programına başvurabilirler.”
PORTAL HAZIRLANDI
Bakan Mustafa Varank, yeni bir uygulama olarak geliştirilen TÜBİTAK COVID-19 Portalı’nı da bugün itibariyle devreye aldıklarını söyledi. Araştırmacıların birlikte iş yapmaları ve güçlü bir sinerji oluşturmalarının önemine değinen Varank, “Bilim ve teknoloji odaklı süreçlerde birlikte başarma anlayışıyla tasarladığımız bu interaktif portalda; COVİD-19 ile ilgili ülkemizin yetkinliklerine, güncel bilgilere, akademik araştırma ve makalelere yer veriyoruz. covid19.tubitak.gov.tr adresinden ulaşılabilecek portalda, araştırmacılara özel bir de bölüm oluşturduk. Ülkemizde bu konuda çalışan tüm araştırmacılar; bilgi, tecrübe ve veri paylaşımını bu portal üzerinden yapabilecek” bilgisini verdi.
SÜRELER UZATILDI
Yine bu dönemde bilim insanları ve işletmelerden de TÜBİTAK süreçlerindeki yükümlülük tarihleriyle ilgili yoğun talepler aldıklarını kaydeden Varank, tıpkı KOSGEB’de yaptıkları ertelemelere benzer şekilde TÜBİTAK’ta da süre uzatımları yapılmasına karar verdiklerini ifade etti. Varank; “TÜBİTAK’a teslim edilmesi gereken tüm proje raporlarının teslim tarihlerini 3 aya kadar erteledik. Ayrıca; çağrı ve etkinliklere ilişkin başvuru sürelerini de uzattık. Burada kolaylaştırıcı bir yaklaşım izleyeceğiz.Yani, okul ve üniversitelerin eğitime başlama tarihine bağlı olarak planlamalarımızı yapacağız” diye konuştu. Varank, şöyle devam etti:
AŞIYA TÜBİTAK ÖNCÜLÜK EDECEK
“Aşı ve ilaç geliştirme projelerindeki temel araştırmalara TÜBİTAK liderlik ediyor. Dikkatinizi çekmek istiyorum. Yaklaşık 2 ay önce, 31 Ocak tarihinde, TÜBİTAK ve üniversitelerden bilim insanlarımızla aşı geliştirme koordinasyon toplantılarına başladık. TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’ne bağlı Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsü’nün koordinasyonunda, aşı ve ilaç geliştirme projelerini desteklemek için COVİD-19 alt platformunu oluşturduk. Türkiye’de devam eden projelerden spesifik olarak bu virüse karşı dönüştürülebilecek olanları ya da yenilikçi bir anlayışla çok hızlı bir şekilde netice alabileceğimiz projeleri belirledik. Destek süreçlerini başlattık. Biz bu mekanizmayı oldukça esnek bir şekilde tasarladık. Yeni öneri getiren tüm araştırmacılarımızı sürece kolaylıkla dâhil edebileceğiz. Bu konu bizim için kritik bir öneme sahip.Bürokratik süreçleri neredeyse tamamen ortadan kaldırdık. TÜBİTAK MAM, Ege, Acıbadem, Ankara, Selçuk, Bilkent, Boğaziçi, Medipol ve İstanbul Üniversitleri ile İzmir Biyoteknoloji ve Gen Enstitüsü’den bilim insanlarımız, COVİD-19 platformu koordinasyonunda aşı ve ilaç geliştirmek için yoğun bir şekilde çalışıyor. Tüm bu projelerin klinik çalışmalarını da Sağlık Bakanlığımıza bağlı TÜSEB destekleyecek.”
FIRSATÇILARIN CANI YANACAK
“Bu süreçte kamu vicdanını derinden yaralayan fırsatçıların olduğunu da maalesef gördük. Çok açık söylüyorum bu fırsatçıların canlarını yakacağız. Tabi diğer yandan canla başla çalışıp, milli duruş sergileyen tüm üreticilerimizin de yanında olmaya devam edeceğiz. İşte bugün açıkladığımız TÜBİTAK ve KOSGEB destekleri bu milli duruş sahibi firmalarımız içindir. Şunu özellikle vurgulamak istiyorum. Fırsatçılık yaptığı tespit edilen firmalar, bundan sonra hiçbir şekilde Bakanlığımızın desteklerinden yararlanamayacaklar.”