Düzce Organize Sanayi Bölgesi

Haberler

Ahşap ürünlerine uygulanan sistem
Haberler

Ahşap ürünlerine uygulanan sistem

orman ve orman ürünleri herkesin hayatında

Moderatörlüğünü Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Cihat Taşçıoğlu’nun yaptığı programda; HEMEL Emprenye Sanayi Ticaret A.Ş. Teknik Gelişim Sorumlusu Mert Çakır, “Ahşap Koruma Sektörü, Emprenye Kimyasalları, Boya ve Vernikler” konusu hakkında bilgi ve deneyimlerini anlattı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Haldun Müderrisoğlu, Orman haftasının 1975’ten beri kutlandığını ifade ederek, orman ve orman ürünlerinin herkesin hayatında olduğunu söyledi. Düzenlenen etkinliklerin farkındalığı artırdığına inandığını dile getiren Prof. Dr. Haldun Müderrisoğlu, programlarda emeği geçenlere ve katılımcılara teşekkür etti.

Gerçekleştirilen açılış konuşmasından sonra ilgiyle takip edilen OFKS’nin 49. sayısında sunum yapan Teknik Gelişim Sorumlusu Mert Çakır, deprem ve çeşitli nedenlerden dolayı ahşap evlere ve ürünlere talebin arttığını söyledi. Ahşap ürünlerin; çok yönlü inşat malzemesi, doğada sürekli artan bol miktarda stok bulunması, kolaylıkla işlenebilmesi, doğal güzelliği ve dayanıklılığı gibi nedenlerle geniş kullanım alanına sahip olduğunu vurgulayan Çakır, ahşapların kullanım yerlerinin değişimine göre, koruyucu ürün kullanımı ve uygulamasının da değişiklikler içerdiğini ifade etti.

Tarihi konakların, koruyucu ürünler kullanmadan günümüze kadar gelmesini öz odun seviyesinin yüksekliğine bağlayan Mert Çakır, günümüzde endüstriyel yetiştiriciliğin öz odun miktarını seyrelttiğini, dolayısıyla da koruyucu ürünlerin kullanılmasının kaçınılmaz olduğunu vurguladı.

Öz odunu; genel olarak sızdırmaz, zehirli ürünler-taneler için depolama alanına sahip, kesilip devrildiğindeise; doğal olarak kuru ve renginin daha koyu olduğunu açıklayan konuşmacı, diri odunu ise; su, mineral tuzları ve ahşap şekerlerini ileten, ağacı yok eden organizmalar için gıda kaynağı ve kesilip devrildiğinde doğal olarak nemli ve renginin daha açık olduğunu söyledi.

Odunların mantar çürümesi nem içeriği sınırının %22 olduğu bilgisini paylaşan Çakır, ahşabın düşmanlarını; mantarlar, böcekler, küfler veya lekeler şeklinde sıraladı. Ahşapların kullanım sınıflarına göre ayrıldığını ve her sınıfa farklı koruyucu ürünler uygulandığını vurgulayan Mert Çakır, endüstriyel emprenye sistemleri hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Katılımcılardan gelen sorularıda yanıtlayan HEMEL Emprenye Sanayi Ticaret A.Ş. Teknik Gelişim Sorumlusu Mert Çakır, konferansa destek sağlayanlara ve katılımcılara teşekkür ederek sunumunu sonlandırdı.



İletişim Bilgilerimiz