Düzce Organize Sanayi Bölgesi

Haberler

Üretim endeksi artış oranları
Haberler

Üretim endeksi artış oranları

2017 yılının dördüncü döneminde bir önceki dönemi göre sanayide çalışanların kişi başına üretim endeksi yüzde 0.91 oranında arttı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 2017 yılı dördüncü çeyreğine ait verimlilik istatistiklerini değerlendirdi. Buna göre 2017 yılının dördüncü döneminde bir önceki dönemi göre sanayide çalışanların kişi başına üretim endeksi yüzde 0.91 oranında arttı. Değerlendirme şu şekilde: “Bakanlığımız Verimlilik Genel Müdürlüğü tarafından Üç Aylık Ulusal Verimlilik İstatistikleri kapsamında yayımlanan mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış toplam sanayi çalışan kişi başına üretim endeksi, 2017 yılı IV. döneminde, bir önceki döneme göre (2017 yılı III. dönemine göre) %0,91 artmıştır. Takvim etkilerinden arındırılmış toplam sanayi çalışan kişi başına üretim endeksi bir önceki yılın aynı dönemine göre (2016 yılı IV. dönemine göre) %5,60 artmıştır.

İşgücü verimliliğinin kaynaklarına baktığımızda 2017 yılı dördüncü çeyreğinde gerçekleşen artışın hem bir önceki döneme göre hem de önceki yılın aynı dönemine göre artan üretim endeksi kaynaklı olduğunu görmekteyiz. Son 32 dönem için toplam sanayi verimlilik artışının kaynaklarına bakıldığında bu artışın üretim artışı kaynaklı olduğu ve büyümenin itici gücünün istikrarlı bir şekilde artan istihdamın yanında üretim endeksi olduğu ortaya çıkmaktadır. Verilere göre, 2010 yılı başından itibaren üretim endeksinin yıllık ortalama %7,10, istihdam endeksinin ise yıllık ortalama %3,19 arttığını gözlemekteyiz.

Bölümler itibarıyla bakıldığında, önceki döneme göre çalışan kişi başına üretim endeksinde imalat sanayini oluşturan 24 alt sektörün 16’sında artış olmuş ve en büyük artışın %15,93 ile “makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımı” bölümünde olduğu görülmüştür.

Ekonomik kalkınmanın en önemli anahtarlarından biri olan verimlilik artışları ülkemizdeki istikrarlı büyümenin de en önemli göstergelerinden biridir. Bu büyümenin en önemli özelliği ise istikrarlı biçimde artan üretim endeksi kaynaklı olmasının yanında istihdam talebi de yaratıyor olmasıdır.

2017 yılı rakamlarına bakacak olursak, 2016 yılında yaşanan ve ülkemiz bütünlüğünü hedef alan olumsuz gelişmelere rağmen ülke sanayimizin hızla toparlandığını görmekteyiz. Bu gelişmeler bize sanayimizin istikrarlı bir yapıya sahip olduğunu ve çarklarının ne kadar hızlı döndüğünü göstermektedir.

Önümüzdeki dönemde de güçlü ekonomik dinamikler, siyasi ve mali istikrar ile birlikte sanayideki verimlilik artışları ekonomik büyümeyi destekleyecektir.”



İletişim Bilgilerimiz