Düzce Organize Sanayi Bölgesi

Haberler

OSB’lerin taşınması için kanun teklifi verildi
Haberler

OSB’lerin taşınması için kanun teklifi verildi

6 ay içinde şehir dışına taşınmasını amaçlayan bir kanun teklifi hazırlandı.

TBMM’ye sunulan Organize Sanayi Bölgeleri Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’ne göre, OSB’ler şehir dışına taşınacak.

Sanayi atıklarının çevre ve insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini yok etmek amacıyla OSB’lerin şehir dışına taşınması önerisi bir kez daha gündeme geldi. OSB’lerin şehir dışında kurulmasını ve mevcut OSB’lerin de 6 ay içinde şehir dışına taşınmasını amaçlayan bir kanun teklifi hazırlandı. HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu tarafından hazırlanarak Sanayi, Ticaret, Enerji Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonuna sunulan “Organize Sanayi Bölgeleri Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi”, özellikle Kocaeli’nde yer alan OSB’lerin çevreye olan zararlı etkileri üzerine kurgulandı.

6 AY SÜRE Komisyonda görüşmeleri devam eden kanun teklifine göre, OSB’lerin şehir merkezlerine en az 20 kilometre uzakta kurulmasının sağlanması amaçlanıyor. Teklifle ayrıca, hâlihazırda kurulu olan ve şehirlerin genişlemesi sebebiyle şehir içinde kalan OSB’lerin de kanun kabulü sonrasında altı ay içinde şehir dışına taşınması öngörülüyor.

ÇEVRE SAĞLIĞI GEREKÇESİ Kanun teklifinin gerekçesinde, Dünya Sağlık Örgütünün (WHO), solunan havada bulunan kirlilik yaratan maddeleri, “kansere yol açan başlıca çevresel nedenler” olarak sınıflandırdığı anımsatılarak, “WHO, bu maddelerin akciğer kanserine neden olduğunu gösteren kesin deliller bulunduğunu söylemektedir. Hava kirliliğine yol açan maddeler arasında, taşıtların egzozları, enerji santralleri, tarım ve sanayi faaliyetlerinden kaynaklanan kimyasal madde salınımları ve evlerde ısınmak için kullanılan yakıtlar sıralanıyor” denildi. WHO'ya bağlı çalışan Uluslararası Kanser Araştırmaları Kurumunun (IARC), kansere yol açan maddeler bakımından hava kirliliğini, tütün dumanı, UV radyasyonu ve plutonyum ile aynı kategoride sınıflandırdığı dile getirilen gerekçede, “IARC, hava kirliliğinin kalp ve akciğer hastalıklarına yol açtığının bilindiğini, fakat kansere de neden olduğuna dair artık elde deliller bulunduğunu ifade ediyor. IARC'a göre, dünya çapında her yıl akciğer kanseri sonucu 223 bin ölüm, hava kirliliğinden kaynaklanıyor” bilgilerine yer verildi.

DİLOVASI ÖRNEĞİ Gerekçede, Dilovası’nda hava kirliliğinin had safhada olduğu vurgulanarak, şunlar kaydedildi: “2006 senesinde Kocaeli'nin Gebze İlçesinin Dilovası Beldesindeki sanayi atıklarının çevre ve insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinin araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla TBMM'de bir Araştırma Komisyonu kurulmuştur. Bu komisyonun raporlarında da pek çok öneri getirilmiş ancak neredeyse önerilerin hiçbiri hayata geçirilmemiştir. Hava kirliliği artık tamamen yurttaşların sağliklarını da etkilemektedir. Nerdeyse şehirde her 3 ölümden birisinin sebebi de kanser vakalarıdır. Dilovası’nda çeşitli sanayi kollarından fabrikalar şehirde zehirli bir havaya sebep olmaktadır, Denetimlerin yeterli olmaması ve cezaların caydırıcı olmaması sebebiyle de şehir her geçen gün daha da kirli bir ortama sahne olmaktadır. Bu kirlilikte en büyük etkiyi Kömürcüler Organize Sanayi başta olmak üzere organize sanayi bölgeleri oluşturmaktadır. Her defasında kaldırılacağı sözü verilse de Kömürcüler Organize Sanayi faaliyetlerine devam etmektedir. Bu amaçla söz konusu Organize Sanayi Bölgeleri Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi hazırlanmıştır.”



İletişim Bilgilerimiz