Düzce Organize Sanayi Bölgesi

Haberler

OSB'LERDE DİJİTALLEŞMENİN ÖNEMİ
Haberler

OSB'LERDE DİJİTALLEŞMENİN ÖNEMİ

dijitalleşmenin önümüzdeki yıllarda OSB’lerin ekonomideki rollerini artıracağının altı çizildi.

OSBÜK tarafından, “OSB’lerde Dijital Dönüşüm Zamanı” semineri düzenlendi. Organize sanayi bölgelerinin yoğun katılımı ile online olarak gerçekleştirilen seminerde, dijitalleşmenin önümüzdeki yıllarda OSB’lerin ekonomideki rollerini artıracağının altı çizildi.

Seminerin açılışında konuşan OSBÜK Yönetim Kurulu Üyesi Günay Güneş, dijitalleşmenin önemine değinerek, özellikle pandemi döneminde teknoloji kullanım oranlarının arttığını vurguladı. Güneş, “Pandemi sürecinde teknoloji kullanım oranı sadece ülkemizde değil, bütün dünyada arttı. Hatta hepimiz, kendimize ‘Acaba biz niye dün böyle davranmıyorduk?’ diye sorduk” şeklinde konuştu.

Türkiye’deki OSB sayısının 349’a ulaştığını, OSB’lerde 2.2 milyon insanın istihdam edildiğini ifade eden Güneş, bu büyük yapı için de dijitalleşmenin önemli olduğuna dikkat çekti. Güneş, şunları söyledi:  “Verimliliği ve rekabeti artırmak için OSB’lerimizin dijitalleşmesi çok önemli. Bugün Çin’in, Hindistan’ın herhangi bir yerinde üretim yapan bir şirket bizim doğal rakibimiz. Ülkemizin herhangi bir OSB’sinde üretim yapan bir işletmemizin rakibi. Dolayısıyla dünyadaki bu şirketlerle rekabet edebilmemiz için, işletmelerimizin verimliliğini ve rekabetçiliğini artırmak için, OSB’lerimizin dijitalleşmesi çok önemli. Türkiye, alt yapı açısından dijitalleşme konusunda birçok ülkeye göre avantajlı durumda.”

Sanayide değişim süreçlerine değinerek farklı teknolojik gelişmelerin hayatımızda daha fazla yer almaya başladığını aktaran TOBB Yazılım Meclisi Başkan Yardımcısı Melek Bar Elmas da, yeni dünyada insanın üretimin içinde kas gücü ile aktif olarak yer alacak bir oyuncu olmaktan çıkmaya başlayacağını ifade etti. Üretim alanlarında artık robotların, akıllı sistemlerin ve nesnelerin interneti gibi süreçlerin yer alacağını belirten Elmas, “Artık daha küçük ama birbirleriyle etkileşim halinde olan fabrikalar hayatımızda olacak. Bunlara bağlı olarak da OSB’lerin rolünün önümüzdeki 10 yıl, 20 yıl içerisinde giderek daha öne çıkacağını söylememiz mümkün. Çünkü bugünkü gelişmeler buna işaret ediyor” diye konuştu.

Elmas, konuşmasında Girişim Rehberi Platformu ile ilgili bilgiler de verdi. Girişim Rehberi Platformu ile kendi alanında yetkin 40 rehbere eğitim vererek 50 girişime ücretsiz rehberlik imkânı sunacaklarını, bu rehberler arasında dijital dönüşüm alanında çalışanlar olduğunu ve OSB’lerin de bu rehberlerden faydalanabileceğini sözlerine ekledi.

Seminer sonunda CBKSoft Ürün Grup Lideri Efe Çağlar da, OSB’lerin kullanmaya başladığı Elektronik Belge Yönetim Sistemi (EBYS) hakkında bilgiler verdi. Seminer sonrası katılımcıların soruları cevaplandırıldı.

 



İletişim Bilgilerimiz