Düzce Organize Sanayi Bölgesi

Haberler

Erteleme değil “vazgeçme” bekliyorlar
Haberler

Erteleme değil “vazgeçme” bekliyorlar

Sanayi ve iş dünyası temsilcileri durma noktasına gelen ekonomide ayakta kalabilmek için daha etkili önlemler alınmasını bekliyor

Çok sayıda sanayici dernekleri BASİFED, İZSİAD, KESİAD ve EGSD yöneticileri, koronavirüsün yarattığı kriz ortamından çıkmak için daha etkin önlemler ve yapısal dönüşüm için destek beklediklerini açıkladı.

Sanayi ve iş dünyası temsilcileri, Covid-19 pandemisi nedeniyle durma noktasına gelen ekonomide ayakta kalabilmek için daha etkili önlemler alınmasını bekliyor. Bu süreçte büyük gelir kaybına uğrayan iş dünyası, çalışanlarını koruyarak bu süreçten çıkma reçetesi olarak devletten vergi, SGK, muhtasar, enerji ödemelerinde erteme değil “vazgeçme” hamlesi bekliyor.

Ertelemenin pandemi süresinde işe yarayacağında hemfikir olan işveren temsilcileri, pandemi sonrasına yığılan borç yükünün altından işletmelerin kalkmasının mümkün olmadığına dikkat çektiler. Ayrıca salgın sonrası değişecek yeni ekonomi düzeninde ayakta kalabilmek için başta dijitalleşme olmak üzere yapısal dönüşümler için de destek bekleyen işveren temsilcileri, bunların yapılmaması durumunda sonbaharda bir çok işletmenin ayakta kalmasının çok zor olacağında birleştiler.

“ÖNLEMLER YETERLİ DEĞİL”

 BASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Seda Kaya Ösen, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınına karşı açıklanan Ekonomik İstikrar Kalkanı paketi ve sonrasında açıklanan önlemlerin, işverenlere ve çalışanlara belli kolaylıklar sağlasa da sorunun büyüklüğünün gün geçtikçe arttığını söyledi. Seda Kaya Ösen, “Bu önlemlerin maalesef yeterli olmadığını söylemek zorundayız. Peyderpey açıklanan önlemlere baktığımız zaman hemen hemen tüm maddelerin erteleme üzerinde yükseldiğini görüyoruz. İşleri bozulan, bu süreçte borç ve ödeme yükü altında ezilen özellikle KOBİ’lerin, 3 ay sonraya ötelenmiş vergi, SGK,muhtasar, kredi borcu, kira ödemesi, enerji faturaları gibi kalemleri ödeyebilmesinin çok zor olduğunu düşünüyoruz. Yapılan ötelemeler ve desteklerin bir rahatlama sağladığını söyleyebilmekle beraber bu rahatlamanın geçici olmasının temel sebebinin ise erteleme olmasıdır. İş dünyasına verilebilecek en büyük destek, devletimizin erteleme değil bu süreçte bazı vergi ve alacaklarından vazgeçmesidir. İş dünyasının sırtından ancak bu şekilde yük alınabilir. Öbür türlü bu pandemi bittikten sonra hayat normale dönerken üzerine yığılan ertelenmiş borçlarla başbaşa kalmış firmaların hayatta kalması çok daha zor olacaktır” dedi.

“PANDEMİ SONRASI DA İŞLETMELERİMİZ AYAKTA KALABİLMELİ”

 İZSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Küçükkurt, Covid-19 pandemisinin, hayatın her alanını etkilediğini, bu kapsamda tüm ülkelerin ekonomilerini büyük bir krizden kurtarmak için peş peşe önlem paketleri açıkladığını kaydetti. Ekonomi İstikrar Kalkanı Paketi’nin de bazı önlemler ile ekonomiye destek olmayı amaçladığını belirten Küçükkurt, “Ancak pandeminin süresinin belirsiz olması ve ağırlığının artması ile ekonomideki daralmanın karşısında yeni ek önlemlere ihtiyaç duyduğumuz da bir gerçek. Bu anlamda pandemi sonrası değişen dünya düzeninde ekonomimizin ayakta kalarak uyum sağlamasını istiyorsak daha somut destekler verilmeli,pandemi sonrası da işletmelerimiz ayakta kalabilmeli. Özellikle üretim yapan firmaların en önemli gideri olan enerji, sgk ve kira ödemelerinde ertelemeden öte bu yüklerini omuzlarından alacak karşılıksız destek, pandemi sonrası oluşacak yeni ekonomik düzende iş dünyamızın ayakta kalmasını sağlayacak temel desteklerin başında olacaktır. Ayrıca bu salgın döneminde dijital dünyanın öneminin artması nedeniyle her zaman söylediğimiz dijitalleşme hamlesini acilen yapabilmek için sadece kamu bankaları eliyle değil özel bankaların da dahil olduğu destek sistemlerinin açıklanmasını da iş dünyasının beklediğini ifade etmek isterim” diye konuştu.

“DESTEK EKONOMİYE CAN SUYU OLACAKTIR”

 KESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Seçil Beydemir Kaynak, Türkilye’de açıklanan destek paketlerinin pandemi süresini hedeflemesi, sonrasına yönelik uzun vadeli ve yapısal destek barındırmamasının iş dünyasını endişelendirdiğini söyledi. Kaynak, KOBİ’lerin, kendi gelir gider dengesini zor kurgularken, pandemi nedeniyle düşen gelirlerinin karşısında denk bütçeyi kurma çabası içindeyken, en azından devletin bu dönemde vergi, muhtasar, stopaj, SGK, enerji gibi kalemlerde erteleme yerine işverenler lehine “alacaklarından vazgeçerek” en büyük desteği vermesini beklediklerini ifade etti.  Bu şekilde devlet alacaklarından vazgeçerek vereceği desteğin işverenin ödeme yükünü rahatlatırken, işten çıkarma, ücretsiz izne gönderme gibi seçenekler dolayısıyla rafa kalkacağını anlatan Kaynak, “Bu anlamda işverene verilen bu tarz bir desteğin toplumun tüm kesimlerine sirayet edeceğini, çalışanlara da iş güvencesi sağlayacağını da söyleyebiliriz” dedi.

“İŞVERENİN BORÇ YÜKÜ HAFİFLETİLMELİ”

 EGSD Yönetim Kurulu Başkanı Hayati Ertuğrul da Türkiye’nin ihracatına en önemli katkıyı koyan emek yoğun sektörlerden olarak tekstil ve hazır giyimin, pandemiden en fazla etkilenen sektörlerin başında geldiğini dile getirdi. Devletin aldığı tedbirlerin tüm sektörlere katkısı olurken bunun yeterli olduğunu söylemenin mümkün olmadığını belirten Ertuğrul, sektörün içinde bulunduğu zor duruma değindi. Ertuğrul, “Bu sebeple, işverenlerin beklediği  borç  yükünü hafifletecek önlemler olmalı.  Ancak devreye alınan paketler, bu borç yüklerini ötelemekten ibaret. Acilen yeni bir önlem paketi ile devletimizin sektör ayırmadan çeşitli tedbirler almasını bekliyoruz. Bekleyen KDV iadelerinin firmalara ödenmesi finansman olarak bir miktar rahatlatacaktır. Destekler yıla yayılmalı ve koşulları gözden geçirilmelidir. KGF gibi ek finansman destekleri sağlansa da bundan her firmanın yararlanabilmesi mümkün olmuyor. Bankalar kredi verme konusunda fazlasıyla temkinli, kriterlerini esnetmeleri yönünde görüşmeler yapılmalı. Bunun yanında pandemi sonrası dönüşecek yeni ekonomi dünyasında firmalarımızın ayakta kalabilmesi için başta dijitalleşme, online satışa yönelik yatırım destekleri açıklanmalıdır.  Pandemi nedeniyle dönüşen dünyanın gerisinde kalmak istemiyorsak yeni yapısal reformları da ivedilikle hayata geçirmemiz gerekiyor” değerlendirmesini yaptı.

 



İletişim Bilgilerimiz