Düzce Organize Sanayi Bölgesi

Haberler

Yeni düzenlemeyle sanayi ve ticaret
Haberler

Yeni düzenlemeyle sanayi ve ticaret

Ekonomi ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığının birleşmesiyle meydana getirilen “Ticaret Bakanlığı”nın görev ve yetkileri belirlendi.

 1 numaralı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile görev çerçevesi çizilen bakanlık, serbest bölgelerden de sorumlu olacak. Serbest bölgelerle ilgili yapılabilecek üretim, alım-satım, depolama, kiralama, montaj-demontaj, bakım-onarım, kıyı bankacılığı, bankacılık, sigortacılık, finansal kiralama ve diğer faaliyet konularını, bakanlık bünyesindeki genel müdürlük belirleyecek.

İç ve dış ticaret hizmetlerine ilişkin ana hedef ve politikaların belirlenmesine yardımcı olacak, belirlenen dış ticaret politikasının geliştirilmesi amacıyla çalışmalar yapacak ve gerekli koordinasyonu sağlayacak olan Ticaret Bakanlığı, ekonomik faaliyetlerin dış ticarete dönük yapılandırılması için gerekli tedbirleri alacak ve uygulayacak. Bu tedbirlerin ilgili kamu ve özel kurum ve kuruluşlarca uygulanmasıyla koordinasyonunun sağlanması konusunda çalışmalar yürütecek.

 

HIZLI GÜMRÜK HİZMETİ

Ticaret Bakanlığı, gümrük politikasının hazırlanmasına yardımcı olacak ve uygulayacak, gümrük hizmetlerinin süratli, etkili, verimli, belirlenmiş standartlara uygun şekilde yürütülmesini sağlayacak ve denetleyecek. Kara ve demiryolu kapılarıyla gümrük teşkilatı bulunan hava ve deniz limanlarında, serbest bölgeler, antrepolarla gümrüklü yerler, sahalar ve gümrük bölgesinde gümrük muhafaza görevlerini yerine getirecek.

Bakanlık hizmetlerine ilişkin uluslararası kuruluşların ve Avrupa Birliğinin (AB) çalışmaları takip edilecek, AB uyum çalışmaları yürütülecek ve bu konuda görüş oluşturulacak.

 

TOBB  VE TİM’E İLİŞKİN ÇALIŞMA

Bakanlığın görev ve yetkileri arasında, ticaret, sanayi ve deniz ticaret odaları, ticaret borsalarının yanı sıra Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), esnaf ve sanatkar meslek kuruluşlarına ait hizmetlerle Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve ihracatçı birliklerine ilişkin çalışmalar yürütülmesi de bulunuyor.

Bakanlık, firmalar, kooperatifler ve ticaret sicili memurluklarıyla esnaf ve sanatkar sicil memurluklarıyla esnaf ve sanatkar sicil kayıtlarıyla ilgili hizmetleri yürütecek ve denetleyecek. Bakanlık bünyesinde, dünya ticaretinden alınan payın artırılması ve sürdürülebilir ihracatın artışını sağlamak üzere ihracatın pazar ve ürün çeşitliliğini genişletmeye yönelik gerekli tedbirler alınacak, buna yönelik destek yöntemleri geliştirilecek ve uygulanacak.

 

YERLİ SANAYİYE KORUMA

Bakanlık, ithalatın ülke ekonomisinin yararına gerçekleştirilmesi ve yerli sanayinin korunmasıyla ilgili gerekli tedbirleri alacak, ticaret politikası savunma araçlarını uygulayacak. Türkiye'nin yabancı devletler ve uluslararası kuruluşlarla arasındaki ikili, bölgesel ve çok taraflı ticari ve ekonomik ilişkileri düzenleyecek, bu konularda ilgili mevzuat çerçevesinde anlaşmalar yapacak. Ülke kalkınmasında yabancı sermayeden beklenen katkıların sağlanması ve yönlendirilmesi amacıyla gerekli tedbirleri alacak.

 

İTHALAT VE İHRACAT DENETİMİ

Ticaret Bakanlığı; dış ticarete konu ürünlerin güvenli, mevzuata ve standartlara uygun olmasını sağlayacak, bu amaçla ithalatta ve ihracatta denetim yapacak. Ticarette teknik engellerin önlenmesine ilişkin çalışmalar yürütecek. Bakanlığın sorumluluğundaki tüketici ürünlerinin piyasa gözetimi ve denetimini yapacak. Daha önce Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığı bünyesinde bulunan bazı genel müdürlükler ve daire başkanlıkları Ticaret Bakanlığı çatısı altında toplanacak.

 

GENEL MÜDÜRLÜK SORUMLU

Serbest bölge müdürlükleri doğrudan bakanlığa bağlı olacak. Bakanlığa bağlı görev yapacak olan Serbest Bölgeler, Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürlüğü, yurt içi ve yurt dışında serbest bölgeler, lojistik serbest bölgeleri, ihtisas serbest bölgeleri, özel bölgeler, dış ticaret merkezleri ve lojistik merkezlerin kurulması, yönetilmesi ve işletilmesinden sorumlu olacak. Genel müdürlük, serbest bölgelerle ilgili yapılabilecek üretim, alım-satım, depolama, kiralama, montaj-demontaj, bakım-onarım, kıyı bankacılığı, bankacılık, sigortacılık, finansal kiralama ve diğer faaliyet konularını belirleyecek.

 

TEŞVİK TEDBİRLERİ ALACAK

Genel Müdürlük, bu bölgelerde faaliyet gösteren gerçek ve tüzel kişilere faaliyet ruhsatı verecek, verilmiş belgeleri iptal edebilecek. Yurt dışında yapılacak yatırımlara ve döviz kazandırıcı hizmet sektörlerinin uluslararası ticaretine ilişkin mevzuatı hazırlayacak. Yurt dışı yatırımlar ve hizmet ticaretinin gözetim, denetim ve yönlendirilmesine ilişkin önlemler alacak. Döviz kazandırıcı hizmetler ticaretinin, ticarette destek hizmetlerinin ve yurt dışındaki doğrudan Türk yatırımlarının desteklenmesi ve yönlendirilmesi konularında öngörülen teşvik tedbirlerini alacak. Döviz kazandırıcı hizmetler ticaretinde müteahhitlik, lojistik ve teknik müşavirlik hizmetlerinin geliştirilmesini sağlayacak.

 

MARKALAŞMA VE KÜMELEŞME

Firmaların dış pazarlarda döviz kazandırıcı hizmetler ticareti ile ilgili olarak karşılaştıkları sorunlar ile diğer ülkelerce döviz kazandırıcı hizmet ihracatına karşı uygulanan kısıtlayıcı tedbirler alacak. Döviz kazandırıcı hizmetlerin desteklenmesine ve hizmetlerin ülke ve pazarlarının çeşitlendirilmesini sağlamaya yönelik olarak markalaşma ve kümeleşme faaliyetleri, Ar-Ge ve teknoloji geliştirme, yurt dışı pazarlara giriş, uluslararası fuarlara katılım gibi destek programlarını hazırlayacak ve uygulayacak. Döviz kazandırıcı hizmetler dış ticareti konusuna ilişkin olarak Türk şirketlerinin yabancı devletler ve uluslararası kuruluşlar arasındaki hak ve menfaatlerini hukuksal yöntemlerle koruyacak.

 



İletişim Bilgilerimiz