Düzce Organize Sanayi Bölgesi

Haberler

Verimlilik akademisi kurulacak
Haberler

Verimlilik akademisi kurulacak

Hedefimiz, paydaşları bir araya getirecek bu Akademi’yi, tıpkı yurt dışındaki başarılı örneklerde olduğu gibi, kamu destekli güçlü bir kurumsal yapıyla hayata geçirmektir.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, işletmelerin verimlilik alanında danışmanlık ihtiyacını karşılayacak ve uygulamalı eğitimler verecek olan “Verimlilik Akademisi” kurulacağını söyledi. Bu sistemle, Bakanlığın veri tabanı olan Girişimci Bilgi Sistemi’ne kayıtlı 1 milyon 300 bin firmayı; bölge, ölçek ve faaliyet kodu temelinde kıyaslayacaklarını belirten Varank, “Başarılı olanlara belge verecek, eksik performans gösterenlere de eğitim ve danışmanlık öneri listesi sunacağız” dedi. 

SEKTÖR BAZLI ANALİZ:  Türkiye‘de teknoloji alanında verimliliği geniş kitlelere yayıp farkındalığı artırmak amacıyla düzenlenen Verimlilik ve Teknoloji Fuarı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katılımıyla başladı. Etkinlikte söz alan Bakan Varank, yürütülen verimlilik çalışmalarına değindi. Varank, imalat sanayinde sektör bazlı analizler yaparak, verimlilik rehberleri hazırladıklarını dile getirerek, “İşletmelerimizin verimlilik alanında danışmanlık ihtiyacını karşılayacak ve uygulamalı eğitimler verecek olan ‘Verimlilik Akademisi’ni kurma çalışmalarımız devam ediyor. Hedefimiz, paydaşları bir araya getirecek bu Akademi’yi, tıpkı yurt dışındaki başarılı örneklerde olduğu gibi, kamu destekli güçlü bir kurumsal yapıyla hayata geçirmektir. Rekabet gücünün artması, firma performanslarının sürekli geliştirilmesiyle mümkün” diye konuştu.

EKSİKLİKLER TAMAMLANACAK:  Firmaların doğru şekilde yönlendirilmesinin önemini vurgulayan Bakan, şöyle devam etti: “Bu amaçla, gelişmiş ülkelerde uygulanan politikaları detaylıca inceledik. Türkiye için başlattığımız çalışmanın ilk adımı Girişim Etkinlik Kıyaslama Sistemi oldu. Bu sistemle, Bakanlığımız veri tabanı olan Girişimci Bilgi Sistemi’ne kayıtlı 1 milyon 300 bin firmayı; bölge, ölçek ve faaliyet kodu temelinde kıyaslayacağız. Başarılı olanlara belge verecek, eksik performans gösterenlere de eğitim ve danışmanlık öneri listesi sunacağız. Böylelikle, başarılı firmaları teşvik edip, düşük performanslı firmalara destek vererek, verimlilik temelli bir büyümeye katkı sağlayacağız.”

DOKTORA DÖNEMİ:  Bakan Varank, imalat sanayinde dijital dönüşüm, yenilikçilik ve rekabetçilik odaklı politikaların önemine de işaret etti. Yüksek katma değerli üretim için, eğitimli kadrolara ihtiyaç olduğunu kaydeden Varank, bu amaçla Sanayi Doktora Programı kapsamında120 farklı proje aracılığıyla sanayinin ihtiyaçları doğrultusunda 517 doktora öğrencisi yetiştirileceğini anımsattı. Varank, “Sanayideki ara-eleman ihtiyacından tutun da Ar-Ge merkezlerinde çalışacak nitelikli uzmanlara kadar her adımı en iyi şekilde planlamaya ve hayata geçirmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

2019’DA BAŞLAYACAK: Varank, KOSGEB’in, imalat sanayinde dijitalleşmeye katkı sağlayacak yerli teknoloji geliştiricisi KOBİ’leri desteklemek için proje teklif çağrısını hazırladığını da ifade etti. Bu programın 2019’dan itibaren hayata geçeceğini dile getiren Bakan, “Büyük veri, nesnelerin interneti, otonom robot teknolojileri, akıllı sensörler ve eklemeli imalat gibi alanlarda yeni ürün ve yazılım geliştiren KOBİ’lere işletme başına 1 milyon liralık proje desteği vereceğiz. Yine bu teknolojileri imalat sürecine adapte etmek isteyen KOBİ’lere de aynı tutarda katkı sağlayacağız. Böylece; hem teknolojiyi geliştiren, hem de bu teknolojileri üretim süreçlerinde kullanıp verimlilik artışı hedefleyen KOBİ’leri teşvik edeceğiz” şeklinde konuştu.



İletişim Bilgilerimiz