Düzce Organize Sanayi Bölgesi

Haberler

Teknoparkların gelişme stratejisi
Haberler

Teknoparkların gelişme stratejisi

Teknoparkların başarısını kamçılayan etkenin firmalar olduğunu vurgulayan TGBD Başkanı Faruk İnaltekin, ortak beklentilere parantez açtı; destek vurgusu yaptı.

 İnaltekin, “Teknopark yatırımlarının devamlılığı ve TGB’lerin büyümesi için teşvik sürekliliği şart” dedi.

Teknoparklar arasındaki iş birliği ve koordinasyon köprüsü Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Derneği (TGBD)’nin Başkanı Faruk İnaltekin, Türkiye’deki sürece ışık tuttu. TEKMER’lerle atılan tohumun oturtulan özgün TGB modeliyle geliştiğini söyleyen İnaltekin, bu başarıda teknopark firmalarının taşıdığı öneme değindi. “TGB’lerin başarısı, firmalarının başarısıyla doğru orantılıdır” diyen İnaltekin, firmaların niteliğini ise kaliteli İK’nın belirlediğini ifade etti. Sanayinin nispeten zayıf olduğu Anadolu şehirlerinde kurulacak teknokentlere pozitif ayrımcılığın uygulanabileceğini söyleyen İnaltekin, bu uygulamanın motivasyonu artıracağının altını çizdi. Teknopark tesisinin iyi yönetiminden, sosyal olanakların teminine kadar katma değere tuğla koyan artı özelliklerin önemini vurgulayan İnaltekin; eğitim, mentorluk ve kuluçka hizmetlerinin de dikkatlice kurgulanması gerektiğini dile getirdi. TGBD olarak mentorluk programını başarıyla yürüttüklerini söyleyen Başkan, Endüstri 4.0’a zemin hazırlayan teknoparkların TEKMER’lerden itibaren kat ettiği mesafeyi de şöyle değerlendirdi:

 TEKMER’LE BAŞLAYAN SERÜVEN

TGB’lerin yasa ve uygulama yönetmeliğinden beri gelişimleri nasıl seyretmiştir?

Dünyada TGB’lerin kurulumu ABD’de 1950’lerden sonra görülmeye başlarken, Avrupa’da 1970-1980’li yıllarda yaygınlaşmıştır. Türkiye’de TGB kurma çalışmaları 1980’lerde başlamıştır. 1990’da, KOSGEB’le üniversitelerin iş birliği çerçevesinde TGB’lerin ilk adımı olarak Teknoloji Merkezleri (TEKMER’ler) kurulmaya başlanmıştır. Türkiye’ye ve lugatımıza ilk defa 2001’de “4691 Sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu” ile resmi anlamda giriş yapan “teknopark” kavramının göstermiş olduğu ilerleme yadsınamaz. 2018 Ocak ayı itibariyle toplam Türkiye’de yer alan teknopark sayımız 56’sı aktif olmak üzere 77’ye ulaştı. TGB’lerdeki toplam firma sayısı 4 bin 600'ü, Ar-Ge personel sayısı ise 45 bin 700’ü aşmakta. TGB’lerde tamamlanan ve süren projelerse 33 binin üzerinde. Ortaya çıkan fikri mülkiyet sayısı ise yaklaşık 3 bin 500. Bu büyük ekosistem Türkiye ekonomisine destek olmaya devam ediyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yayınlanan son veriye göre, teknoparklarda yapılan ihracat günümüz itibariyle 3 milyar dolara ulaştı. 2001’ler öncesinde Ar-Ge firmaları gibi benzer bir sınıflandırma olmadığı için, yukarıda bahsettiğimiz rakamları geçmiş ile kıyaslama yapmamız biraz zor.  Ancak, buradaki en ciddi kıyaslama Ar-Ge harcamalarının Gayri Safi Yurtiçi Hasıladaki (GSYH)  payı olabilir. Bu oran 2000’de yüzde 0.48 iken 2016 yılı itibariyle yüzde 1’in üzerine çıkmıştır. Teknoparkların yarattığı ekosistem ve Ar-Ge faaliyetleriyle birlikte, bu yönde farkındalığın artması anlamında gösterilen çabanın bu rakama etkisi göz ardı edilemez.

 



İletişim Bilgilerimiz