Düzce Organize Sanayi Bölgesi

Haberler

Teknokent çalışanı düşük maaş endişesi yaşıyor
Haberler

Teknokent çalışanı düşük maaş endişesi yaşıyor

Çünkü iki ayrı teşvik sistemi kapsamında desteklenen AR-GE çalışanlarının net ve brüt maaşları ayrı yöntemlerle hesaplanıyor.

 Teknokentlerde çalışan AR-GE personeli, teknokent dışında çalışan meslektaşlarıyla eşit maaş alsa da emekli olduğunda onlardan daha düşük maaş alma riskiyle karşı karşıya. Çünkü iki ayrı teşvik sistemi kapsamında desteklenen AR-GE çalışanlarının net ve brüt maaşları ayrı yöntemlerle hesaplanıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2019 AR-GE istatistiklerine göre, Türkiye’de toplam 305 bin 811 AR-GE personeli çalışıyor. Tam zaman eşdeğeri (TZE) cinsinden personel sayısı ise 182 bin 847 olarak belirlendi. Türkiye’de çalışan AR-GE personelinin bir kısmı, yani Teknokentlerde çalışanlar, 4691 Sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgelerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun’a, teknokent dışındakiler ise 5746 Sayılı Araştırma Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun’a tabi olarak faaliyet gösteriyor. Temel olarak her iki statüdeki AR-GE personeli eşit iş yapmalarına rağmen teknokentlerde çalışanlar, emekli maaşlarının diğerlerine göre, düşük olacağı endişesi yaşıyor.

NET-BRÜT FARKINDAN KAYNAKLANIYOR

 Sistem Global Kıdemli Denetim Müdürü Engin Ayyılmaz, teknokentlerde ve teknokent dışında çalışan AR-GE personelinin emekli aylıklarında oluşan bu farkın, maaş hesaplamalarındaki net-brüt farkından kaynaklandığını söyledi.

4691 Sayılı kanun ile 5746 Sayılı kanun arasında yasalar uyarınca ücret hesaplama yönteminde farklılıklar olduğunu anlatan Ayyılmaz, “Bu fark, 4691 Sayılı Kanunla belirlenen teknopark mevzuatında gelir vergisinin muaf olması, buna karşılık 5746 Sayılı Kanunla düzenlenen AR-GE veya tasarım Merkezi mevzuatında gelir vergisi stopajı teşvikinde terkin sisteminin geçerli olmasından kaynaklanıyor” dedi.

 PRİME ESAS KAZANÇ ÖNEMLİ

 5510 sayılı kanuna göre,  emekli maaşlarının sigortalıların hizmet yıllarına ait prime esas kazançlarını kullanarak hesaplandığını kaydeden Engin Ayyılmaz, “Bu çerçevede yapılan emekli maaşı hesaplamalarında prime esas kazancın yani brüt ücretin yüksek olmasının, emekli maaşına pozitif etkisi söz konusudur” dedi. Bu da teknopark dışında çalışan ve brüt ücreti yüksek olan AR-GE personelinin, teknokentlerde çalışanlara göre daha yüksek emekli maaşı alacağı anlamına geliyor.

 



İletişim Bilgilerimiz