Düzce Organize Sanayi Bölgesi

Haberler

OSBÜK ve enerjide “yeni normal” önerileri
Haberler

OSBÜK ve enerjide “yeni normal” önerileri

OSB sanayicilerimizin enerji maliyet yükünün mutlaka hafifletilmesi gerekiyor

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Memiş Kütükcü, yeni normalle birlikte sanayicilerin işlerinde de bir toparlanma sürecinin başladığını, ancak bu sürecin zaman alacağını ifade ederek, “OSB’lerdeki toparlanma sürecinin daha sağlıklı ve hızlı olabilmesi için OSB sanayicilerimizin enerji maliyet yükünün mutlaka hafifletilmesi gerekiyor” dedi ve önerilerde bulundu.

Türkiye’de sanayi üretiminin üçte birini gerçekleştiren organize sanayi bölgelerinde YEKDEM ve TEİAŞ İletim Bedeli kaynaklı fiyat artışları yaşandığını aktaran Kütükcü, Dünya Gazetesine yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Pandemi sürecinde hiçbir OSB’mizin, sanayicilerimizin elinde olmayan sebeplerle, organize sanayi bölgelerimizde yüksek oranlarda kapasite kayıpları yaşandı.  Buna bağlı olarak işletmelerimizin finans yapısında bozulmalar oldu. Yeni normalle birlikte toparlanma başlasa bile, bu zaman alacak. Bu toparlanmanın daha sağlıklı ve hızlı olması için, OSB sanayicilerimizin özellikle enerji maliyetlerinde mutlaka bir düzenleme yapılmalı. Çünkü, OSB sanayicilerimizin üzerindeki YEKDEM kaynaklı elektrik faturası yükü, bu dönem daha da ağırlaştı. Bu yükün Hazine ve Maliye Bakanlığımızla paylaşılmasını talep ediyoruz.”

Mücbir sebep talebi

TEİAŞ İletim Bedeli ve doğalgazda uygulanan asgari alım taahhüdüne de değinen Kütükcü, “OSB’lerimize daha önce TEİAŞ ile imzalanan sözleşmedeki güce ve tüketim miktarına göre değil, fiili çekiş gücü üzerinden iletim faturası kesilmesini bu dönem için önemli görüyoruz. Yine organize sanayi bölgelerimizin 2020 yılı Doğal Gaz Alım Satım Sözleşmesinin mücbir sebep olarak kabul edilmesini, 2020 yılında OSB’lere asgari alım taahhüdünün uygulanmamasını, doğalgaz tüketimlerinin gaz alım sözleşmesindeki miktar üzerinden değil fiili sarfiyat üzerinden alınmasını talep ediyoruz. OSBÜK olarak enerji ile ilgili tüm taleplerimizi ve raporlarımızı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımıza, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımıza, EPDK ve BOTAŞ gibi ilgili kurumlara ilettik” şeklinde konuştu.



İletişim Bilgilerimiz