Düzce Organize Sanayi Bölgesi

Haberler

OSB firmaları için tasarı yasalaştı
Haberler

OSB firmaları için tasarı yasalaştı

OSB’lerin altyapı yatırımları ile Ar-Ge ve tasarım merkezlerindeki makine-teçhizat alımlarına KDV istisnası getiren Torba Tasarı, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.

Yatırım, üretim, ihracat, Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetlerine yönelik teşvik unsurlarının yer aldığı Torba Yasa Tasarısı, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. OSB’lerde yapılacak altyapı yatırımlarıyla küçük sanayi sitelerinde işyeri yapılında KDV istisnası getirildi. Yasaya göre, imalat sanayinde 2018-2019 yıllarında faaliyette bulunan bir işletme, yeni makine ve teçhizat alması durumunda KDV ödemeyecek. Teknoparklarda, Ar-Ge ve tasarım merkezlerinde ve üniversitelerin araştırma laboratuarlarında kullanılacak makine ve teçhizat alımlarında da KDV istisnası uygulanacak. Yatırımcılar ve Ar-Ge merkezleri, 2019 yılı sonuna kadar bu istisnalardan yararlanabilecek.

TBMM Genel Kurulunda görüşülen 96 maddelik Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı kabul edildi. Yasada, vergi konularıyla ilgili, vatandaşların işini kolaylaştıran, vergiye gönüllü uyumu destekleyen hükümler ile kamu taşınmazlarının daha etkin bir şekilde yönetilmesine ilişkin maddeler de bulunuyor.

MAKİNE-TEÇHİZAT ALIMINA KOLAYLIK

Yeni yasaya göre, imalat sanayinde 2018-2019 yıllarında faaliyette bulunan bir işletme, yeni makine ve teçhizat alması durumunda KDV ödemeyecek. Teknoparklarda, Ar-Ge ve tasarım merkezlerinde ve üniversitelerin araştırma laboratuvarlarında kullanılacak makine ve teçhizat alımlarında da KDV istisnası getirilecek. Sanayi sicil belgesini haiz mükelleflerin münhasıran imalat, ilgili kanunlar kapsamında faaliyette bulunan mükelleflerin ise münhasıran Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetlerinde kullanmak üzere iktisap ettikleri yeni nitelikteki makine ve teçhizat ile yatırım teşvik belgesini haiz mükelleflerin belge kapsamında iktisap ettikleri yeni makine ve teçhizat, Maliye Bakanlığınca ilan edilen faydalı ömür süresinin yarısı dikkate alınmak suretiyle bulunacak amortisman oranlarına göre daha kısa sürelerde ödenebilecek. Bu düzenlemeden, düzenlemenin yürürlük tarihinden 2019 yılı sonuna kadar iktisap edilecek makine ve teçhizat için yararlanılabilecek. Bu imkandan, sanayi sicil belgesine haiz mükellefler de faydalanabilecek.

2019 SONUNA KADAR

Sanayi sicil belgesine sahip işletmelerin, yatırım teşvik belgesi aranmadan imalat sanayisinde kullandıkları yeni makine ve teçhizat alımlarına 31 Aralık 2019'a kadar KDV istisnası getirilecek. Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetlerinde bulunanlara, teknoparklarda, Ar-Ge ve tasarım merkezlerinde ve üniversitelerin araştırma laboratuvarlarında kullandıkları yeni makine ve teçhizat alımlarına 31 Aralık 2019'a kadar KDV istisnası sağlanacak. Yatırım teşvik belgeli olsun veya olmasın imalat sanayisinde veya Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetlerinde kullanılan ve 31 Aralık 2019'a kadar alınan yeni makine ve teçhizat, mevcut amortisman sürelerinin yarısı kadarlık daha kısa bir sürede amortismana tabi tutularak gider yazılabilecek.

OSB VE KSS’Yİ KAPSIYOR

OSB’lerde yapılacak altyapı yatırımları ve küçük sanayi sitelerinde iş yeri yapımında KDV istisnası getirildi. OSB’ler ve küçük sanayi sitelerince yapılan veya yaptırılan su, kanalizasyon, arıtma, doğalgaz, elektrik, haberleşme tesisleri, yol yapımı gibi altyapı yatırımları ile küçük sanayi sitelerindeki iş yeri yapımına ilişkin mal teslimi ve hizmet ifaları KDV'den istisna tutulacak.

830 LİRA TEŞVİK

2020 yılı sonuna kadar uygulanmak üzere, ilave istihdama sosyal güvenlik primi, gelir vergisi ve damga vergisi teşviki getirildi. 2017 yılında istihdam ettiği personel sayısına ilave yeni personel alan işverenlerin, yeni personel için ödemesi gereken primleri 12 ay boyunca devlet tarafından karşılanacak. Devlet, her yeni istihdam başına, 830 lira teşvik verecek.

2 BİN 400 LİRAYA KADAR

İmalat ve bilişim sektöründe bu yıl ve gelecek yıllarda yeni sağlanacak istihdamlarda, her çalışan başına 2 bin 400 liraya kadar teşvik getirildi. Kadın, genç ve engelli istihdamlarında teşvik süresi 12 aydan 18 aya çıkarıldı.

100 LİRA DESTEK SÜRECEK

İşverenlere, 2016 ve 2017 yıllarında istihdam ettikleri her bir çalışan başına sağlanan 100 liralık asgari ücret desteğine, 2018 yılında da devam edilecek. Gençlerin istihdam edilebilirliklerini artırmak amacıyla 18-25 yaş arasındaki sigortalılara ait sigortalı işe giriş bildirgesinin, çalışılmaya başlanılan tarih itibarıyla verilmesine imkan sağlanacak. Kanuna göre, işe alınanların ücretlerinin, ilgili yılda uygulanan asgari ücretin aylık brüt tutarının prim ödeme gün sayısına isabet eden tutarı üzerinden hesaplanan gelir vergisinin asgari geçim indirimi uygulandıktan sonra kalan kısmı, verilecek muhtasar beyanname üzerinden tahakkuk eden vergiden terkin edilecek. Ücret ödemelerine ilişkin düzenlenen kağıtlara ait damga vergisinin aylık brüt asgari ücretin prim ödeme gün sayısına isabet eden kısmı beyan edilmeyecek ve ödenmeyecek. Sağlanan vergi teşvikleri 2020 yılı aralık ayı aşılmamak üzere, teşvik kapsamına giren çalışanlar için 12 ay süreyle uygulanacak ancak bu süre işe giriş tarihi itibarıyla teşvik kapsamına giren 18 yaşından büyük kadın, 18 yaşından büyük 25 yaşından küçük erkek çalışanlar ile engelli olarak kayıtlı sigortalılar için 18 ay olarak dikkate alınacak



İletişim Bilgilerimiz