Düzce Organize Sanayi Bölgesi

Haberler

Maliyetler makinede 'ikinci el'i başlattı
Haberler

Maliyetler makinede 'ikinci el'i başlattı

Yüksek döviz kurları ve pandeminin yarattığı belirsizlik ortamında ‘işleri durmasın’ diye sanayici ikinci el makine piyasasına yöneldi.

Sanayici, acil makine ihtiyacını yüksek döviz kurları ve pandemi nedeniyle ikinci elden karşıladı. Yılın ilk yarısında makine imalat sektörü yüzde 30 daraldı. Bu gidişe 'dur' denmesi için sanayici destek bekliyor.

Yüksek döviz kurları ve pandeminin yarattığı belirsizlik ortamında ‘işleri durmasın’ diye sanayici ikinci el makine piyasasına yöneldi. Sanayici ileri teknoloji yatırımlarını da öteledi. Makine sektörü yılın ilk yarısında yüzde 30 daraldı. Makine sanayicileri, bu gidişe ‘dur’ denilmesi için devletten teşvik ve düşük faizli finansal destek bekliyor. Sektör, böylece Türkiye’nin ileri teknolojili makinelere yatırım yapabileceğini ve rekabetçiliğini kaybetmeyeceğini savunuyor.

Öte yandan makineciler ihracat pazarlarında da kan kaybetti. İkinci çeyrekte yüzde 27’lik ihracat kaybı yaşayan Türkiye makine sektörü, temmuz ayında 2019 yılının aynı ayındaki 1,5 milyar dolarlık ihracat performansını yakalayarak olumlu sinyaller verdi. Ancak sektörün ilk 7 aylık ihracatı, bir önceki yıla göre yüzde 11,9 düşüşle 9,1 milyar dolar oldu. Dış pazarda Türk makineciler, global makine pazarındaki daralmaya rağmen uzun vadeli ödeme kolaylıkları ve düşük faizli kredi sunan Avrupalı rakipleri ile de mücadele ediyor.

Yüksek teknolojiye yönelik teşviklerin artması ve uzun vadeli, düşük faizli finansman çözümlerinin sanayici tarafında yeni makine ve ekipmana yatırım iştahını artıracağını vurgulayan Makine İmalat Sanayi Dernekleri Federasyonu (MAKFED) Genel Sekreteri Zühtü Bakır, “Pandemi makine ve teçhizat yatırımlarını da dönemsel olarak daralttı. Bu daralmayla birlikte ikinci ele talep arttı” dedi. Bakır, makinelerin büyük bölümü için yatırımcıya sağlanan KDV istisnası uygulamasının sürdüğüne dikkat çekerek, İvme Finansman Paketi ve Yatırıma Destek Kredisi gibi kamu bankaları programlarının uygun finansal imkanlar sağladığını söyledi. Bakır, “Ancak yatırımcının makine yenilemesindeki ana motivasyonu iç ve dış talep durumudur. 2020 yılı ilk 6 ayında TÜİK Makine Sanayi Yurtiçi Ciro Endeksi de dikkate alındığında iç pazarda yüzde 30’a yakın bir daralma söz konusu. Makine imalatçıları olarak açık talebimiz, yatırım teşvik uygulamaları dahil olmak üzere kamu kaynakları ile finansmanı sağlanan hiçbir yatırımda yerlisi varken ithal makineye destek sağlanmaması yönünde” diye konuştu.

 



İletişim Bilgilerimiz