Düzce Organize Sanayi Bölgesi

Haberler

Kosgeb yeni teşvikler için düğmeye bastı
Haberler

Kosgeb yeni teşvikler için düğmeye bastı

Türkiye ekonomisini ayakta tutarak zincirin yüzde 99’unu oluşturan 3.5 milyon KOBİ’nin dayanağı olan KOSGEB, yeni teşvikler için düğmeye bastı.

 Prof. Dr. Cevahir Uzkurt'un idaresindeki KOBİ'lerin destek koçu, tüm Türkiye'yi çalıştay coşkusunda birleştirdi. Geri ödemesiz 300, geri ödemeli ise 700 bin olmak üzere toplamda 1 milyon TL'lik üst limitli KOBİ Gelişim Destek Programı (KOBİGEL) vasıtasıyla geleceğe yürüyecek işletmeleri tayin eden olan KOSGEB, yeni dönem için düğmeye bastı, imalat sanayine yeni parantezler açtı.

VİZYONDA REVİZYON

Sanayi Bakanlığında Müsteşar Yardımcılığı görevini yürütürken Türkiye’nin Ar-Ge’yle buluşmasını hızlandıran önemli revizyonları Ar-Ge Reform Paketi’yle geliştiren ve akademisyen kimliğiyle endüstri camiasında edindiği tecrübeleri uygulamada birleştiren Cevahir Uzkurt, yarının ihtiyaçlarını dünün revizyonlarıyla ilerletmenin mümkün olmayacağını, bu çerçevede teşvikleri yenilediklerini söyledi. Her ilin farklı sektör kimliğiyle öne çıktığını belirten Uzkurt, kurumun yeni dönemde belirlediği vizyona vurgu yaptı. Yol haritasını paydaşlarla çizdiklerini söyleyen Başkan, “KOBİ’lerimizin geleceğini yeni dönem şartlarına göre oluşturuyoruz. Bu eksende her ilin öne çıkan destekleri var, bunu yaparken de firma ölçeğini gözeteceğiz” diye konuştu.

YAZILIMDA KOLLAR SIVANDI

Çalıştaya canlı bağlanan kentlerin sözcülerine talep ve beklentilerini soran Uzkurt, Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir’e söz verdi. Özdebir, “Cevahir Bey, başkanlığı döneminde imalat sanayiye verilen değeri yükseltmiştir, ayrıca rehberlik yönüyle de firmalarımıza yol gösterecektir” açıklamalarına yer verirken, OSTİM Başkanı Orhan Aydın da, çalıştayın yaratacağı sinerjiye dikkat çekti ve hayırlı olsun dileklerine yer verdi. Özdebir’in yazılım sektörüyle ilgili hatırlatmasına cevaben söz alan Başkan Uzkurt, “Yazılım sektörüne özel kurgulanmış ayrı bir destek programı için çalışıyoruz” açıklamalarında bulundu. Çalıştaya katılan diğer kentlerin temsilcileri de beklentilere çerçeve çizerek çalıştayın verimli geçmesi yönünde olumlu dileklerde bulundu.

 

TEKNOLOJİ, PİRAMİDİN TEPESİNDE

KOSGEB olarak KOBİ ekosisteminde taşları dağıtan kurum olacaklarını ifade ederek; “Bunu modern olanaklarla oluşturduğumuz altyapımızla yapacağız” şeklinde konuştu. Ülkede yerlilik bilincinin gitgide güçlendiğini vurgulayan Uzkurt, “İthal edilen ürünlerin ülkemizde üretilmesi hayati önemde, bu alanda desteklerimizi agresifleştireceğiz” ifadelerine yer verdi. 5 milyon TL’lik üst limitli Stratejik Ürün Destek Programı’yla cari açığın eritileceğini söyleyen Başkan, yine aynı üst limit oranına sahip olan TEKNOYATIRIM teşviki ile de teknolojiyi tabana yayacaklarını söyledi. E-devlet’e taşınan KOSGEB destekleriyle daha hızlı ve nitelikli hizmet vermekte olduklarını söyleyen Uzkurt, yeni dönem misyonlarının KOBİ’lere rehberlik ederek KOBİ’leri finansal açıdan beslemek olduğunu da vurguladı.

 

KOSGEB’DE UZUN ATLAMA

KOSGEB’deki eski işleyişi değiştiren ve KOBİ’lerin harcını güçlü teşviklerle karan Uzkurt, yeni dönem stratejilerine de çerçeve çizdi. İşte atılacak adımlar:

*İTHALATA SAVAŞ:

Cari açık yerli ve milli KOBİ’lerin üretim inadıyla azalacak. KOBİ’ler ithal edilen kalemleri üretebilecek.

*TİCARİLEŞME:

Ar-Ge yapılınca oluşacak prototipin bir an evvel ticarileşmesi ve endüstri sahasına taşınması önem taşıyor.

* GÜNCEL TEŞVİK:

KOBİ’lerin teknoloji yükseltmesi istenecek. KOBİ’lerin ürünlerini ihraç etmeleri için destek programlarını yeniden kurgulanacak.

*REHBERLİK:

Rehberlik ve teftiş güçlenecek. KOBİ Rehberlik ve Danışmanlık Sistemi ekosistemi geliştirilecek. Akredite ve saha tecrübesi olanlara KOBİ danışmanı belgesi verilecek.

*EŞLEŞTİRME:

KOBİ’ler ve büyük firmalar eşleştirilecek. KOBİ’ler kendilerine daha rahat müşteri bulabilecek. Büyük ölçekli firmalar da teşvik sinerjisinden fayda görecek. Katma değer üreten firmalar KOBİ kapsamına alınacak.

* ÖZEL KREDİ LİMİTİ:

KOBİ’lerin kredi sorunu için finans modeli geliştirildi. İşletmeler kategorize edildi. KOBİ’lerin kredi ihtiyacı büyüklüklerine ve kullanacakları krediye göre belirlenecek. KOSGEB’de 100 binden 500 bine kadar her işletme için bir limit olacak.

*KOBİ KARNESİ:

Sanayi KOBİ’lerinin operasyonel karnesi çıkarılacak, röntgeni çekilecek. Üretim, İK, istihdam ve teknoloji altyapıları incelenecek. Böylece yurt içi ve yurt dışı yatırımlar için cazibe üsleri olabilecekler. İl ve sektör bazlı teşvik sistemi, bir nevi erken uyarı sistemi olacak. KOBİ Yetkinlik Değerlendirme Sistemi kurulacak.

* GİRİŞİMCİLİK:

Girişimcilik destekleri geliştirilecek. İleri teknoloji üretecek girişimciye daha çok destek verilecek. Yeni kurgu yüksek teknolojide 360, orta teknolojide ise 260 bine kadar destek vermek üzerine kurulu.

*BÜROKRASİYE MAKAS:

Vatandaşa verilen hizmetler bürokrasiden arındırılacak. Bu kapsamda KOSGEB, artık E-Devlet platformunda da faal.



İletişim Bilgilerimiz