Düzce Organize Sanayi Bölgesi

Haberler

Kadın girişimciliğin önemi
Haberler

Kadın girişimciliğin önemi

Kadın kooperatiflerin güçlendirilmesi ve sürdürebilirliklerinin sağlanması, kurumsal kapasitelerin geliştirilmesi ve görünürlüklerinin arttırılması amacıyla

Kadın kooperatiflerin güçlendirilmesi ve sürdürebilirliklerinin sağlanması, kurumsal kapasitelerin geliştirilmesi ve görünürlüklerinin arttırılması amacıyla Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Ticaret Bakanlığı ve Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün ortaklaşa düzenlediği eğitim programı Valilik Konferans Salonunda gerçekleşti.

Yoğun katılımın olduğu eğitim programına Düzce TSO Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Şahin, TOBB Düzce İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aslıhan Akbal Tüysüz ve İcra Kurulu Üyelerinin yanı sıra, Düzce Ticaret İl Müdürü Çiğdem Acar,  Düzce Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Zeki Yıldırım, Düzce İŞKUR Müdürü Ferhat Acar, Düzce İŞKUR Şube Müdürü Hasan Ali Subaşı, Düzce Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Necmi Köroğlu, Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Necdet Çiçek ve çok sayıda davetli katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Düzce Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Zeki Yıldırım; “Aile Çalışma Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Ticaret ve Orman Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı arasında bir protokol imzalanarak kadınlarımızın ekonomik ve sosyal alanda başarılı olmaları ve kendi ayakları üzerinde durmaları, ekonomilerini kendi kendilerine yönetmeleri amacıyla yeni bir çalışma başlatmıştır.” ifadelerini kullandı.

Program içerisinde Yönetim Kurulu Başkanımız Tuncay Şahin, her zaman girişimci kadınların yanında olup destek vereceğinin altını çizerken, kadın istihdamını arttırmayı hedeflediklerini belirtti. Şahin, “Artık sadece kooperatifle kurmakla veya yönetmekle bir yere varamayız. Kooperatiflerimizin bir coğrafi işaretli ürünü olması lazım. Coğrafi işareti olmayan ürünler zincir marketler tarafından alınamıyor. Bu nedenle kooperatiflerimizin ve üreticilerimizin öncelikle coğrafi işaret kazandıracağımız ürünlere yönlendirilmesi gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Program,  Ticaret Bakanlığından, Ticaret Uzmanı Alev Akgökçe’nin kadın kooperatifleri ve Türkiye’de başarılı kadın kooperatifleri ile ilgili sunumundan sonra, Tarım ve Orman Bakanlığından konu uzmanı Demet Demir’in Tarım Bakanlığının kırsal da kadın ve aileye yönelik hizmetleriyle ilgili çalışmaları ile ilgili sunumuyla devam etti.

Geniş katılımın çok olduğu salonda, program Düzce Ticaret İl Müdürü Çiğdem Acar’ın konuşmasıyla devam etti. Acar konuşmasında şunları aktardı; “ Ekonomik ve Ticari hayatın en önemli faktörlerinden biri de hiç kuşkusuz kooperatiflerdir. Kooperatifler hakları ve sorumlulukları eşit kişilerin, karşılıklı yargılama, dayanışma ve kefalet araçları kullanarak tek başlarına yapamayacak işlerin bir araya gelerek en iyi biçimde ve en düşük maliyetle yapmalarına fırsat verenlerdir. Diğer şirket türlerinden farklı olarak kooperatifler gelir dağılımında adaleti temsili tabana yayılması, istihdama katkı sağlaması,  ölçek ekonomisi sağlayarak maliyetleri düşmelidir.“ dedi.

Nilüfer Kooperatif Kadın Başkanı Selma Demirelli, kooperatifçiliği ve bu kooperatiflerin çalışma esasları hakkında katılımcılara bilgiler verirken, kooperatif olarak bu güne kadar Düzce’ye kazandırdıkları yenilikleri katılımcılara aktardı.

Toplantıda sunum yapan diğer konuşmacılar tarafından Kooperatif tüzel kişilikleri kooperatiflerin işleyişleri kadınların kooperatifler sayesinde ekonomiye dâhil edilmesi ve kadınların kendi ekonomik özgürlüklerine kavuşmalarından bahsedildi.

Programda söz alan TOBB Düzce İl Kadın Girişimciler Başkanı Aslıhan Akbal Tüysüz, Kadın girişimciliğinin arttırılması, kolektif ve organize olabilme yeteneklerini kazandırılmasının kurul olarak öncelikli hedeflerini söyledi. Toplumda kadınların daha çok üretip aile ekonomisine katkı sağlar hale gelmelerini öncelikli olarak kabul ettiklerini, kadınların kendi yaşadıkları yerde ürettiklerini büyütebileceğini vurgularken, ürettikleri ürünleri pazarlama gücüne sahip olacaklarını da sözlerine ekledi. Tüysüz; kurulması öngörülen kadın kooperatifinin, devlet ve yerel kaynaklar tarafından ciddi anlamda desteklenmesi gerektiğini vurgularken, “Kadın kooperatiflerine vergi istisnaları ve kademeli vergi düzenlemeleri yapılması gereklidir. Bunun haricinde kadın kooperatiflerinin tüzüğü ile diğer kooperatiflerin tüzükleri birbirinden ayrılmalı, kadınlara bu alanda da ayrıcalık sağlanmalıdır. Kadın kooperatifleri genelde aynı tür ürünler üzerine kurulu olduğundan Pazar ve Pazar payı gibi sorunlarla karşılaşılabilmektedir. Bunun aşılabilmesi için kamusal kaynaklar tarafından Ar-Ge ve yenilikçi ürün destekleri de verilmelidir” şeklinde konuştu.

Programın son bölümünde Nilüfer Kadın Kooperatifi Başkanı Selma Demirelli, katılımcılara Kadın Kooperatifçiliği ile ilgili video sunumu izlettirdi. Program, misafirlerin sorularının cevaplanması ve toplu fotoğraf çekimiyle son buldu



İletişim Bilgilerimiz