Düzce Organize Sanayi Bölgesi

Haberler

Acil durum tebliği yayınlandı
Haberler

Acil durum tebliği yayınlandı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan “Büyük Endüstriyel Kazalarda Uygulanacak Dâhili Acil Durum Planları Hakkında Tebliğ” Resmi Gazete’de yayımlandı

Tebliğ ile geçtiğimiz sene yayımlanan “Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkında Yönetmelik”te belirtilen üst seviyeli kuruluş işletmecilerinin hazırlamaları veya hazırlatmaları gereken dâhili acil durum planına ilişkin usul ve esaslar belirlendi. Tebliğde acil durum, “Kuruluşta meydana gelebilecek bir veya birden fazla tehlikeli maddenin dâhil olduğu yangın, patlama ve yayılım gibi acil müdahale gerektirecek olayları ve bu olayların oluşturduğu kriz hali” olarak tanımlandı.

Tebliğe göre işletmeci; kuruluşunda meydana gelmesi muhtemel kazaların çevreye olan etkilerini önlemek ve azaltmak için gerekli her türlü tedbiri almakla yükümlü olacak. Yönetmelikte, bu Tebliğde ve diğer ilgili mevzuatta belirtilen usul ve esasları dikkate alarak bir dâhili acil durum planı hazırlayacak veya hazırlatacak. Nihai planı bir ay içinde Bakanlığın bildirim sistemine yükleyecek ve kuruluşta bulunduracak.

Dâhili acil durum planı, büyük kaza senaryo dokümanında belirtilen her bir kaza türünü (yangın, patlama, toksik yayılım) içerecek şekilde tüm büyük kaza senaryolarına uygulanabilecek nitelikte ve endüstriyel kazayı tetikleyebilecek deprem, sel, taşkın gibi doğal afetler de dikkate alınarak hazırlanacak. Dâhili acil durum planı, olası kazaların etkilerini en aza indirmek ve insan, çevre ve mala gelebilecek zararları sınırlamak için gerekli tedbirleri alarak acil durumları organize etmeyi amaçlayacak.

İşletmeci, acil durum müdahale senaryolarının belirlenmesi ile ilgili prosedürü hazırlayacak ve uygulayacak. Bu firmalar; büyük endüstriyel kaza veya doğası nedeniyle büyük bir kazaya yol açması beklenen kontrol dışı olayların erken algılanması ve ilgili personelin ikaz edilmesi için gerekli sistemleri kuracak ve işletilmesini sağlayacak. Ayrıca; bu tür acil durumların kuruluş personeline anons ve diğer yöntemlerle en hızlı şekilde duyurulması için tedbir alacak.

İşletmeci; büyük endüstriyel kaza veya doğası nedeniyle büyük bir kazaya yol açması beklenen kontrol dışı olayların erken algılanması ve ilgili personelin ikaz edilmesi için gerekli sistemleri kuracak ve işletilmesini sağlayacak. Dâhili acil durum planının doğruluğu, yeterliliği ve uygulanabilirliğinin tespit edilmesi amacıyla; yılda en az bir canlı tatbikat olmak üzere acil müdahale senaryoları 3 yılı aşmayan aralıklarla tatbik edilecek. Canlı tatbik edilmeyen müdahale senaryolarının tatbikatı masa başında gözden geçirme yöntemiyle gerçekleştirilebilecek. Tatbikattan en az 15 gün öncesinde, işletmeci tarafından İtfaiye teşkilatı, İl emniyet müdürlüğü ve il jandarma komutanlığı, 112 acil çağrı merkezi müdürlüğü, İl sağlık müdürlüğü, Sahil güvenlik birimleri, Çevre ve şehircilik il müdürlükleri, İl afet ve acil durum müdürlükleri bilgilendirilerek tatbikata davet edilecek. Kurumlar katılıma gerek görmesi durumunda bunu işletmeciye bildirecek.

Dâhili acil durum planı, bu Tebliğin yayımlandığı tarihte faaliyet halinde bulunan kuruluşun işletmecisi tarafından bu Tebliğin yürürlüğe girmesini müteakiben bir yıl içerisinde hazırlanacak veya hazırlatılacak.

 



İletişim Bilgilerimiz